Polisen har blivit klar med förundersökningen i ett fall där droger förts in från Rovaniemi till Karleby under 2016 och 2107. Enligt Anders Åfors, kriminalkommissarie i Karleby, hann införandet av drogerna till Karleby pågå i cirka ett halvt års tid. Båda männen från Karleby är kända av polisen sedan tidigare och båda har även narkotikabakgrund.

– De färdades med tåg mellan Karleby och Rovaniemi. När vi tog fast dem i Karleby hade de ett kilo hasch i ryggsäcken, säger Åfors.

En djupare undersökning inleddes tillsammans med Centralkriminalpolisen efter beslaget och genom bland annat razzior på profilerade personer som kunde ha anknytning till droghandeln kom man ligan i Rovaniemi på spåren.

Efter en husrannsakan hos två huvudmisstänkta personer i Rovaniemi hittade man bland annat nästan 3 000 ecstasytabletter och runt 40 000 euro i pengar som man misstänker kommer från drogförsäljning.

Zoom

Foto: Polisen


Hur de två männen från Karleby fått kontakt med ligan i Rovaniemi är inte helt klart, men Åfors menar att personer i drogkretsar brukar hitta varandra.

– Männen från Karleby har använt drogerna för eget bruk och en viss del har även distribuerats, säger Åfors.

De båda männen från Karleby är i tjugofemårs-åldern och de två huvudmisstänkta personerna från Rovaniemi är i trettioårs-åldern.

Ärendet har sänts till åklagare och kommer att behandlas i Rovaniemi tingsrätt.