|

Pappersförbundet allt närmare strejk

Arbetsmarknadsdirektör Nina Pärssinen. Zoom
Foto: Mikko Stig

Arbetsmarknadsdirektör Nina Pärssinen.

Pappersförbundet uppger sig ha ökat beredskapen för stridsåtgärder, medan arbetsgivarorganisationen Skogsindustrin rf uppger att det inte finns förutsättningar för att diskutera höjda löner.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Skogsindustrin uppger sig ha föreslagit att det gällande avtalet förlängs med ett år utan ändringar och att förhandlingar om ökad produktivitet inleds direkt. Arbetsmarknadsdirektör Nina Pärssinen betonar att förhandlingarna inte avbrutits trots att något nytt mötesdatum inte slagits fast.

– Inom ramen för någon sorts tidtabell lär vi nog slå fast nästa förhandlingstid, säger Pärssinen.

Hon hoppas på en snabb lösning. Pärssinen uppger också att arbetsfred råder och att kollektivavtalet är i kraft eftersom förhandlingar pågår.

Framgångar

Annons
Många av de företag som representeras av Skogsindustrin går bra för tillfället och den inhemska ekonomin som helhet är på kraftig uppgång. Trots det föreslår Skogsindustrin noll procent i löneförhöjning. Pärssinen betonar att förhandlingar förts sedan i våras.

– Det internationella konkurrensläget gör att vi behöver få in ändringar för bättre produktivitet i kollektivavtalet. Ändringar som ger oss möjligheten att svara på konkurrensen. Sådana har vi inom denna tidtabell inte nått något avtal, så som vi ser det finns det inga förutsättningar för löneförhöjningar, säger Pärssinen.

Enligt henne har Skogsindustrin tidigare slagit fast att det via betydande åtgärder för ökad produktivitet också kan bli aktuellt med höjda löner.

Pappersförbundet meddelade efter sitt tidiga fredagsmöte att Skogsindustrins förslag förringar arbetarna. Lokala åtgärder där samarbetet mellan arbetsgivar- och arbetstagarsidan stoppas kan sättas in redan på måndag, uppgav förbundet.

Pappersförhandlingarna väntas påverka andra branschers förhandlingar som ska genomföras under hösten. Kollektivavtalet som Teknologiindustrin och Industrifacket kommit överens om går ut vid månadsskiftet.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

HS: Regeringen tvistar om restaurangernas öppettider

Restaurangbranschen håller andan medan regeringen förhandlar om nya restriktioner på grund av det förvärrade smittläget.
Foto: Pixabay/SPT

Restaurangbranschen håller andan medan regeringen förhandlar om nya restriktioner på grund av det förvärrade smittläget.

Smittläget i regionerna ska avgöra öppettiderna.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan