|

Mångsysslare som tar ställning

Frank Berger är aktuell på operascenen i Vasa då Händels ”Alcina” har Finlandspremiär under festivalen Vaasa Baroque. Zoom
Foto: Kavilo Photography

Frank Berger är aktuell på operascenen i Vasa då Händels ”Alcina” har Finlandspremiär under festivalen Vaasa Baroque.

Frank Berger var nästan klar med lärarutbildningen då han insåg att läraryrket inte var hans grej. Nu, snart tio år senare, är han frilansande musiker och har aldrig ångrat sig.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

– Jag trivs med att ha många olika ­saker på gång och jag söker alltid efter nya spännande projekt. Min styrka är att jag är ganska bra på många olika saker, och jag vill inte heller sorteras i ett fack. Inom musiken sysslar jag gärna med allt från musikteater och folkmusik till opera och gospel, säger Berger.

På onsdag är han aktuell på operascenen i Vasa då Händels ”Alcina” har Finlandspremiär med Vaasa­ ­Baroque. Det blir tre föreställningar­ i Vasa stadshus samma vecka. Men han är också sångare och spelar vevlira i folkmusikgruppen Ratatosk som snart ger ut sin första f­ullängds-cd.

Berger ser musiken och konsten som en förmåga att klä av samtiden och visa upp den. Han gillar konsten som kommunikationsmedel och att man kan påverka samtiden. Enligt honom kan konsten aldrig vara helt neutral, utan innefattar alltid någon form av ställningstagande.

– Det gäller också Ratatosk, vi tar ställning för mångkultur eftersom vi i gruppen är i olika åldrar, har helt olika musikalisk bakgrund, och är både kvinnor och män. Det ska höras att det är en salig blandning helt enkelt.

Annons
Musiken har alltid varit viktig för Frank Berger som förtuom det medel­tida fiolinstrumentet vevlira spelar bland annat piano, och orgel. Mamma Gunhild Berger sysslar med läkande berättande och är en historieberättare av rang. Frank Berger tror nog att han ärvt något av berättandet, men han har valt att berätta berättelser genom musiken.

I april i år hade sångspelet ”Löfteslandet” premiär i Henrikskyrkan i Åbo. Berger hade skrivit musik, sångtexter och manus samt fungerat som koreograf och regissör. Nu har han börjat arbeta med uppföljaren, ”Löfteslandet II”.

– ”Löfteslandet” bygger på en biblisk historia om ett folk som vandrar genom öknen i jakt på Löfteslandet. Men i samband med att sångspelet framfördes har jag varit noga med att poängtera att detta är något som är lika aktuellt i dag, med folk som flyr och söker sitt eget Löftesland.

Sångspelet har varit Bergers största projekt som kompositör hittills. Ett annat mer långvarigt projekt han har på gång just nu är att han leder barn- och ungdomskörerna inom Åbo svenska församling. Det gör han på deltid och bestämd tid, men det innebär ändå att det kommer en lön varje månad. Något som en fri­lansare inte är bortskämd med direkt.

Zoom

Frank Berger spelar det medeltida instrumentet vevlira i folkmusikgruppen Ratatosk. Foto: Picasa


Även om Berger testade lite mer traditionell teater i somras då han var med i Torgare sommarteaters pjäs ”Vår bygd vid ån” är det för musikteater och musikaler som hans hjärta brinner. Han är styrelsemedlem i den nybildade föreningen Musikteater i Österbotten.

– Som nyutexaminerad frågade man sig ”Vad finns det för jobb åt mig?”. Men nu som lite mer erfaren kan vi fråga ”Vad finns det som vi kan göra själva?”. Det är en stor frihet att faktiskt kunna utgå från det. Nästa sommar har föreningen planer på en större satsning igen.

Men mer än så vill han inte berätta i det här skedet. Annat än att det finns vilda planer och att föreningen hoppas kunna fortsätta samarbetet med Schaumansalen. I somras ordnade föreningen den dramatiserade musikalkonserten ”Something’s coming” i Schaumansalen.

Frank Berger vill gärna förstå alla tre delar av musikalartistens hantverk: musiken, teatern och dansen. Därför gick han för några år sedan en två veckor lång sommarkurs i London på Guildford School of Acting.

– Musikalens tre ben är bra att vara lite insatt i. Dessutom har jag kunnat använda mig av kunskaperna som körledare, barnen hålls lugnare när de får röra sig lite samtidigt som de sjunger.

Frank Berger

  • 37 år, från Lillby, Purmo.
  • Aktuell i Händels Alcina som har Finlandspremiär 11.10 kl. 19 i Vasa stadshus och även spelas 12.10 och 13.10.
  • Sjunger och spelar vevlira i Ratatosk som kommer ut med en fullängds-cd inom kort.
  • Sitter i styrelsen för föreningen Musikteater i Österbotten.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan