|

Guccis nej till päls drabbar Österbotten

NyhetsbildZoom
Blårävsskin på en av Saga Furs pälsauktioner. Foto: Arkiv/Jonas Brunnström
Italienska modehuset Gucci meddelade i onsdags att det blir pälsfritt vid årsskiftet. Armani, Hugo Boss, Tommy Hilfiger, Calvin Klein och Stella McCartney hör till dem som redan har slutat med djurpäls.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Djurrättsorganisationerna tror att modejättarnas ställningstagande kommer att reformera mode­världen. Pälsproducenterna tonar ner trenden och beskriver i stället en ljus framtid för pälsnäringen.

Det finländska pälsauktions­bolaget Saga Furs har länge samarbetat med Gucci och mister nu en viktig kund. Enligt modehusets chef Marco Bizzarri utgör miljö och hållbarhet numera kärnan i deras företags­verksamhet. Detta ifrågasätts av både Saga Furs och Finlands pälsdjursuppfödares förbund Profur. De två organisationerna svarar nästan identiskt på frågorna.

– Vi har samarbetat med Gucci i många år med bland annat hållbar utveckling. Guccis uttalande är underligt, eftersom päls är det mest naturliga och ekologiska materialet. Plastiga fuskpälsar kan sällan er­sätta naturmaterialets egenskaper och hållbarhet, säger Profurs verksamhetsledare Marja Tiura.

Certifieringen av finländska pälsfarmer inleddes i slutet av 2005 och innebär strängare kriterier än vad djurskyddslagen och EU kräver. Över 90 procent av de finländska pälsfarmerna är certifierade. Det beror främst beror på att Saga Furs enbart säljer certifierade pälsar vars ursprung går att spåra.

Saga Furs köper päls också från andra nordiska länder.

– I dag är päls ett väldigt moderiktigt material. Över 70 procent av modevisningarnas kollektioner innehåller päls, säger Tia Matthews, chef för Saga Furs modeaffärs­verksamhet.

Hon hälsar från London där Saga Fur marknadsför sin nya Sagakollektion för kläddesigner. I New York förra veckan visade de sina pälsar för fler märken än någonsin tidigare.

– Nästa vecka fortsätter vi till Milano. Trots Guccis beslut tror vi att pälsnäringen har en god framtid, säger Matthews.

Europa står för drygt häften av världens pälsproduktion och utanför Europa är Kina störst.Trots det är pälsnäring förbjuden i många europeiska länder såsom Storbritannien och Österrike.

Finland har specialiserat sig på rävpäls, i synnerhet blåräv. Ryktet fick sig en törn i augusti då bilder på gravt överviktiga finländska jätterävar spreds internationellt. Profur meddelade att de ingriper starkt och ska skärpa egenkontrollen och samarbetet med myndigheterna.

Förutom ett försämrat rykte, kan blårävarna och Gucci innebära ekonomiska konsekvenser för finländska pälsuppfödare. Päls sålde rekordbra under 2013 och i Nykarleby utgjorde uppfödningen då en femtedel av skatteintäkterna.

– Guccis beslut påverkar de fin­ländska producenter som tar väl hand om sina djur. Pälsnäringen ger inkomst åt unga familjer i regioner där arbetsmarknaden är begränsad, säger Matthews.

Animalia tror att modehusens beslut påverkar den finländska pälsuppfödningen mer än vad Profur och Saga Fur vill erkänna.

– Gucci har varit som ett visitkort för dem. Beslutet innebär inte nödvändigtvis någon stor ekonomisk förlust, utan påverkar snarare pälsprodukters rykte, säger Laura Uotila, Animalias djurskyddsexpert.

Uotila upplever att modehusen och dess kunder allt mer ifrågasätter pälsens etik.

– Branschens nykomlingar får redo­göra varför de väljer att använda päls. Trenden mot pälsfritt mode är solklar, säger Uotila.

Animalia har tillsammans med norska Noah skrivit en rapport om det de kallar myten kring Saga Furs hållbara verksamhet. De anser bland annat att företagets certifierings­system inte kräver märkbart mer av producenterna än vad lagarna gör, i synnerhet eftersom gårdarna sällan inspekteras.

–Ju fler gårdar som Evira inspekterar, desto fler övertramp hittas. I fjol fick över hälften av de inspekterade gårdarna anmärkningar, säger Uotila.

Djurskyddsorganisationerna kritiserar inte bara pälsnäringens djur­etiska aspekt, utan också miljö­påverkan och den hälsorisk som pälsarnas starka kemikalier innebär.

Dessutom riktar de skarp kritik mot beredningen av den nya djurskyddslagen, som ska träda i kraft 2019.

Pälsens väg ut i världen

  • Finland har cirka 1 000 päls­farmar, de flesta i Österbotten.
  • 2014 producerades cirka två miljoner räv- och finnjubbsskinn och nästan lika många minkskinn.
  • Efter avlivningen pälsas djuret och skinnet får en streckkod som anger ursprunget.
  • Skinnen transporteras till auktionsbolaget Saga Furs i Vanda. De ordnar auktion fyra gånger per år.
  • Skinnen fortsätter till beredning i Kina och färdigställs oftast där eller i Iltalien.
  • Färdiga plagg skickas till butiker världen över, största delen i Kina.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Kommunen säljer stugorna vid Seljes på nätet – tomtpriserna slogs fast

KRONOBY Kronoby kommun säljer campingstugorna vid Seljes via en nätauktion. Kommunstyrelsen har också slagit fast tomtpriserna på området.

Nyhetsbild
Inrikes

Elina Grundström: Många har fel uppfattning om mediernas rättelser

De finländska mediernas vaktorgan, Opinionsnämnden för massmedier, firar femtio år och hoppas på tillskott i kassan och vloggare som nya medlemmar.

Nyhetsbild
Lokalt

Varje vinter skadas barn och vuxna i pulkabacken – här är några råd innan du åker

VASA Nu när vi fått ett vintersnötäcke är det snart dags att bege sig ut i pulkabacken. Men före du åker nerför olika backar kan det vara skäl att göra en riskkartläggning, säger akutens servicechef Ann-Katrin Brandtberg vid Vasa centralsjukhus.

Nyhetsbild
Lokalt

Lucia sprider julstämning på Lövögården – ljudnivån stiger under allsången

PEDERSÖRE Klienter på Lövögårdens dagcenter klämmer i ända från tårna när de sjunger med lucia och hennes tärnor. Luciatjejerna strålar som tack.

Mest läst senaste veckan