|

Rusk, 5, blickar framåt

De konstnärliga ledarna Christoffer Sundqvist och Sebastian Fagerlund ser fram emot att rannsaka sig själva och festivalen nu när Rusk nått en milstolpe och firar fem år. ­ Zoom
Foto: Jonas Brunnström

De konstnärliga ledarna Christoffer Sundqvist och Sebastian Fagerlund ser fram emot att rannsaka sig själva och festivalen nu när Rusk nått en milstolpe och firar fem år. ­

Har förutsättningarna för tillväxt förändrats? Det är kärnfrågan när Rusk, Handelskammaren och Finland jubilerar tillsammans.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Frågan som doftar näringsliv visar sig ha klara kopplingar till konstnärsfältet när arrangörerna bakom årets Rusk kammarmusik i Jakobstad presenterar programmet.

– Rusk fyller fem år och når en milstolpe i år. Temat tillväxt ger många ingångar till analys och diskussion om var vi står och vart vi är på väg musikaliskt, samhälleligt, historiskt och geografiskt, säger Christoffer Sundqvist.

Rusk 5 är en del av Finlands 100-årsjubileum. Att Finland är en ung nation med ett långt förflutet med Sverige och Ryssland syns i repertoaren.

– Men i stället för att enbart titta bakåt vill vi blicka framåt, vilket v­alet av tema skvallrar om, säger Sebastian Fagerlund.

Annons
Samarbetet med Österbottens handelskammare, som också firar 100 år, upplevs som givande för båda parterna och planen är att ytterligare utveckla kontaktytorna.

Martin Granholm, talesman för businessgruppen som planerar fredagens jubileumsseminarium, uppskattar att fokus är på framtiden.

– På seminariet talar bland andra tidigare statsminister Esko Aho, den svenska företagsledaren Johan Staël von Holstein och Tammerforshusets verkställande direktör Paula­ Ahokas­. Temat är förutsättningar för tillväxt, och målet att lyfta fram de faktorer som inverkar på företagens och en regions framgång, ­säger Granholm.
Zoom

Martin Granholm, talesman för den businessgrupp som samarbetar med Rusk, ser samarbetet med festivalen som en vinn-vinn-situation för ­näringslivet och konstfältet. Foto: Jonas Brunnström


Christoffer Sundqvist ser Rusk som en del av Jakobstad, därför ska ­staden också kunna dra nytta av ­festivalen och vice versa. Ett ­exempel är hur man bygger upp och marknadsför ett varumärke.

– Hållbarhetsaspekten intresserar mig. Bach är ett exempel på en outsinlig resurskälla. Hans sätt att komponera kan ses som en röd tråd genom årets festival, säger Sundqvist.

Enligt Sören Lillkung, enhetschef vid Yrkeshögskolan Novia och recitatör under öppningskonserten på onsdag, har rollen som konstnär och artist förändrats under de senaste åren.

– Vid Novia jobbar vi just nu mycket­ med kultur, entreprenörskap och konstnärens nya roll. Utvecklingen kräver först en inre tillväxt, att man vet vem man är, innan man som konstnär kan se framåt.

Scenkonstutbildningen, som flyttade in i Campus i höst, ses som en möjlig framtida partner för Rusk. Den nya Blackboxen som finns i ­huset tar festivalen i bruk redan i år.

Bildkonstnären Guillermo Galindos medverkan signalerar att ­arrangörerna känner sig redo för nya utmaningar.

– Galindo är en internationell toppkonstnär och den första artisten som representerar bildkonstnären som bjuds in utifrån. Han kommer att arbeta tillsammans med ­både bildkonst- och musikstuderande, och ordna performancer. Det ska bli mycket spännande, säger Sundqvist.

Tillväxt tema på Rusk 5

  • Rusk kammarmusik i Jakobstad ordnas 21–25.11.
  • De flesta programmen äger rum i Schaumansalen och i samarbete med flera aktörer vid Campus Allegro.
  • Jubileet firas med fyra inbjudna gästkompositörer: Raoul ­Björkenheim, Cecilia Damström, Ralf Nyqvist och Sauli Zinovjev.
  • Bland artisterna finns också inhemska violinisten Kreeta-Maria Kentala, liksom internationella artister som cellisten Tomas Nunez-Garces, pianisten Natacha Kudritskaya och bildkonstnären Guillermo Galindo.
  • På Rusk uppträder även elever vid Jakobstadsnejdens musik­institut och Balatako, samt lokala musiker.
  • Jubileumsseminarium skapas i samarbete mellan Österbottens handelskammare, Jakobstads­regionens utvecklingsbolag ­Concordia och Rusk Business Group.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan