|

Australiskt "ja" till samkönade äktenskap

NyhetsbildZoom
Ja-anhängare i centrala Sydney firar resultatet av omröstningen. Foto: David Gray/Reuters/TT
Australiens befolkning har röstat ja till samkönade äktenskap. – Det här betyder allt, det här betyder allt, säger en tårögd Chris som kramar sin partner Victor vid ett stort firande i Sydney på onsdagsförmiddagen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Nästan 62 procent av de 12,7 miljoner människor som röstade vill att samkönade äktenskap ska bli lagliga, meddelar australiska statistikbyrån vid en presskonferens i Canberra.

Poströstningen har pågått i två månader och avslutades den 7 november.

I alla delstater och territorier i landet röstade mer än 60 procent ja, utom New South Wales, där andelen som röstade ja var 57,8 procent.

Firandet inleddes omedelbart efter beskedet och tusentals människor samlades i många av Australiens stora städer.

– Kärleken har vunnit en jordskredsseger, säger ja-kampanjens Alex Greenwich, till Sydney Morning Herald.

– Att komma hit har inte varit lätt, men det är inte ofta i livet man kan fira med sådan stolthet att ha övervunnit motgångar och skapat historia.

Resultatet av postomröstningen är inte bindande. Innan det kan bli en ny lag måste parlamentet i Canberra hålla en omröstning där ledamöterna är fria att rösta som de vill.

Premiärminister Malcolm Turnbull, som tidigare har sagt att han och hans fru skulle rösta "ja", säger efter att resultatet meddelats, att hans regering kommer att försöka få igenom lagstiftningen vid årsskiftet.

Han säger att folket har röstat ja till rättvisa, löfte, kärlek.

– Det australiska folket har gett oss i uppdrag att få det här gjort. Det måste bli vårt åtagande i år, före jul, säger han.

79,5 procent av 16 miljoner röstberättigade australier deltog i omröstningen.

– Australierna kan lita på att den här statistiken speglar den röstberättigade befolkningens åsikter, sade David W Kalisch vid australiska statistikbyrån när han meddelade resultatet i en tv-sänd presskonferens i Canberra.

De här säger ja till samkönade äktenskap

 • För ett tag sedan sade Tyskland ja. Nu väntar många på besked från Australien. Än så länge är det en ganska liten skara länder, drygt 20 stycken, som valt att ha en könsneutral äktenskapslagstiftning. Här är länderna som gett klartecken – år för år:
 • 2001: Nederländerna är först ut i hela världen med att erkänna samkönade äktenskap.
 • 2003: Belgien kommer tvåa.
 • 2005: Kanada och Spanien säger ja.
 • 2006: Sydafrika, första och hittills enda landet på afrikanska kontinenten, erkänner samkönade äktenskap.
 • 2008: Norge röstar ja och lagen börjar gälla 2009.
 • 2009: Sverige: Par har sedan 1995 kunnat ingå registrerat partnerskap. Men den 1 maj 2009 infördes i stället en könsneutral äktenskapslagstiftning och det blev fritt fram att gifta sig även här.
 • 2010: Portugal, Argentina och Island godkänner samkönade äktenskap. Argentina är först ut i Sydamerika.
 • 2012: I Danmark har par kunnat registrera partnerskap sedan 1989. Men rätten att gifta sig på riktigt införs först nu.
 • 2013: Frankrike säger ja, liksom Uruguay, Brasilien, Nya Zeeland. Även Storbritannien – utom Nordirland och Skottland – röstar ja. I England och Wales införs lagen 2014.
 • 2014: Nu röstar även Skottland för att införa samkönade äktenskap. Luxemburg säger också ja, lagen började gälla 2015 där. Riksdagen i Finland godkänner en ny, könsneutral äktenskapslag i slutet av 2014, men den började dock inte gälla förrän år 2017.
 • 2015: Irland blir land nummer 20 i ordningen. Grönland följer efter. USA klarlägger också sin inställning till frågan: 2015 beslutar Högsta domstolen att förbud mot könsneutrala äktenskap strider mot den amerikanska grundlagen.
 • 2016: Colombia ger grönt ljus.
 • 2017: Malta sa ja i somras. Och från den 1 oktober tillåts samkönade äktenskap även i Tyskland.
 • Augusti 2017: Chiles president Michelle Bachelet har skrivit på ett förslag som ska göra det lagligt för personer av samma kön att gifta sig. Parlamentet ska rösta om förslaget.
 • November 2017: Australiens befolkning har sagt ja till samkönade äktenskap. Hur den lagliga konsekvensen blir av resultatet är ännu oklart.
 • Källor: RFSL, RFSU, Human Rights Watch, Pew Research Center.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan