Garantierna är en del av den överenskommelse som fick Mugabe att frivilligt avgå som ledare, enligt vad talespersonen Overson Mugwisi uppger för CNN.

En regeringskälla säger till Reuters att den förre presidenten inte har några planer på att gå i exil, utan planerar att dö i sitt hemland.

Uppgifterna är ännu inte officiellt bekräftade.

– Det var väldigt känslosamt för honom och han var väldigt bestämd på den punkten, säger källan till nyhetsbyrån Reuters.

– För honom var det väldigt viktigt att han garanteras säkerheten att kunna stanna i landet.

Mugabe, som en tid satt i husarrest förhandlade med militärledningen i en vecka innan han frivilligt avgick. Utöver immuniteten kommer Mugabe att få behålla flera av hans fastigheter, uppger källor för CNN.

Mugabe som varit Zimbabwes ledare sedan självständigheten 1980 avgick i tisdags sedan militären tagit kontroll över landets institutioner och Mugabes parti Zanu-PF vänt sig emot honom.

Den före detta vicepresidenten Emmerson Mnangagwa, som fick sparken av Mugabe tidigare i november, ska sväras in som ny president på fredag.

Fakta: Zimbabwe

  • Enligt grundlagen ska Zimbabwe vara en demokratisk republik med flerpartisystem, och förutom det styrande partiet Zanu-PF finns oppositionspartiet Rörelsen för demokratisk förändring (MDC) som är sprunget ur landets fackföreningsrörelse och civilsamhället. MDC är numera splittrat.
  • I praktiken har Zimbabwe dock till stor del fungerat som en enpartistat under Robert Mugabe och hans Zanu-PF, som har styrt sedan självständigheten 1980.
  • När Mugabe tillträdde var han en hyllad frihetshjälte men under årens gång har han förvandlats till en hänsynslös och maktfullkomlig ledare. Under 2000-talet har Zimbabwe drabbats av ekonomisk kollaps och ett ökande politiskt förtryck.
  • Robert Mugabe är 93 år. Han är gift med Grace Mugabe, 52 år.
  • Mugabe tvingades avgå som president tidigare i veckan sedan militärledningen och hans eget parti vänt sig emot honom.
  • Källa: Landguiden ()