Den franske presidenten uttrycker sin oro över möjligheten att USA ensidigt erkänner Jerusalem som Israels huvudstad, enligt ett uttalande från Frankrikes regering efter att Macron och Trump talats vid på telefon:

"Emmanuel Macron vidhåller att frågan om Jerusalems status måste hanteras inom ramarna för fredsförhandlingar mellan israeler och palestinier, med det särskilda målet att etablera två nationer – Israel och Palestina – som kan existera fredligt sida vid sida med Jerusalem som huvudstad."

PLO:s högste representant i Washington, Husam Zomlot, säger att ett formellt amerikanskt erkännande av Jerusalem som huvudstad skulle bli en "dödskyss" för en tvåstatslösning i konflikten mellan Israel och Palestina, eftersom Jerusalem är i centrum av den.

– Om det steget tas, skulle det få katastrofala konsekvenser.

USA skulle diskvalificeras från sin medlarroll eftersom landet då skulle bli en del av problemet, inte av lösningen, enligt Zomlot.

Donald Trump väntas, enligt Vita huset, under nästa vecka besluta om ambassaden ska flyttas till Jerusalem eller inte. Han har fortfarande inte beslutat om USA formellt ska erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, enligt presidentens rådgivare och svärson Jared Kushner.

Ett sådant beslut skulle gå tvärt emot USA:s hållning sedan flera decennier och möjligtvis leda till ökad instabilitet i regionen. Det anser åtminstone Turkiets vice premiärminister Bekir Bozdag, som säger:

– Om Jerusalems status ändras och ytterligare ett steg tas i denna riktning skulle det vara en allvarlig katastrof. Det skulle helt och hållet omintetgöra den sköra fredsprocessen i regionen och leda till nya konflikter.

Saudiarabiens ambassadör i USA säger att om Washington skulle ändra sig i frågan om Jerusalems status skulle det vara till men för fredsprocessen och leda till ökade spänningar i regionen.

Den Islamiska samarbetsorganisationen (OIC) manar till ett snabbt gemensamt möte för världens muslimska länder om USA beslutar att flytta sin ambassad i Israel till Jerusalem.

OIC har 57 medlemsstater och i ett uttalande från ett möte i Saudiarabien står det att ett erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad, kommer att ses som en "uppenbar attack mot de arabiska och muslimska länderna".

Största delen av det internationella samfundet, däribland USA, erkänner inte Jerusalem som Israels huvudstad.

Israels försvarsminister Avigdor Lieberman säger tvärtom att Trump har en "historisk möjlighet" att erkänna Jerusalem som huvudstad.