Timo Hirvonen är huvudekonom på FIM som är en del av S-bankkoncernen. Han förutspår en ljus ekonomisk framtid för de finländska hushållen och tror att de goda tiderna håller i sig i eurozonen. Enligt prognosen blir tillväxten 3,2 år det här året även om man trodde att den skulle stanna på ungefär tre procent. Nästa år kommer vi att se en tillväxt på 2,8 procent.

– Året som gick fick en liten skjuts av tillväxten. Nästa år flyttas tyngdpunkten över till bemanningen. Vi ser att flera kommer att hitta jobb och på vissa håll kan det till och med bli fråga om brist på arbetskraft, säger Timonen och tror att arbetslöshetsnivån kommer att bli ungefär 0,8 procent 2018.

Mot slutet av året kan finländarna som vanligt se fram emot sina skatteåterbärningar.

– Den summa som betalat ut i form av skatteåterbäringar motsvarar ungefär en procent av bruttonationalprodukten. Det är en anmärkningsvärd summa som ofta till stor del spenderas på julhandeln eller går till besparingar.

Ljusning på bostadsmarknaden

Enligt S-bankens prognos kommer läget på bostadsmarknaden att se fortsatt bra ut och det ser inte ut som om priserna kommer att skena iväg. Hirvonen tror att finländarnas tilltro till den ekonomiska situationen är et bra underlag för handeln.

– En låg räntenivå håller låntagandet på en bra nivå och stödjer efterfrågan på bostäder.

Tillväxten i hela euroområdet ser enligt prognosen ut att växa med ungefär 2,2 procent. I och med att konsumentpriserna stiger långsamt betyder det i förlängningen att det inte finns några förväntningar på en snabbt höjd räntenivå.

– Vi tror att Europeiska centralbanken kommer att höja styrräntan först 2019. Euribor-räntorna håller sig på en låg nivå ännu 2018, efter det stiger räntorna, men i maklig takt, säger Hirvonen.