Beskedet ska komma i ett tal från USA:s president klockan 19 svensk tid, säger medarbetare i Vita huset anonymt till nyhetsbyråer i Washington.

– Han ser detta som ett erkännande av faktiska förhållanden, både historiska och nuvarande förhållanden, säger en medarbetare enligt AFP.

Och ser man till amerikansk lag stämmer det. Kongressen klubbade med stor majoritet 1995 "The Jerusalem Embassy Act" , som förklarar att varje land självt har rätt att utse sin huvudstad och att USA:s ambassad ska flyttas till Jerusalem.

Sedan dess har presidenterna utnyttjat ett kryphål i lagen för att skjuta upp genomförandet, och hävdat att det är statschefen och ingen annan som beslutar sådant.

Trumps signaler får nu många att varna att han stör en känslig balans i Mellanöstern. "Hela världen är emot" en kursändring från USA:s sida, säger Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu enligt AP.

– Det skulle inte skapa stabilitet eller fred, utan snarare kaos och instabilitet.

Zoom

President Donald Trump.Foto: Evan Vucci/AP/TT Foto: Evan Vucci



Påve Franciskus vädjar enligt AP om att "alla respekterar status quo" i Jerusalem, och menar då att det är en stad där alla trosriktningar kan samsas.

Boris Johnson, utrikesminister i USA:s kanske närmast allierade Storbritannien, säger liksom många andra att Jerusalems ställning bör avgöras i fredsförhandlingar mellan israeler och palestinier.

– Låt oss vänta och se vad presidenten säger mer exakt, men vi ser på dessa rapporter vi får med oro, säger han enligt medier i Bryssel.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu väckte samtidigt uppseende genom att vid ett sedan tidigare inplanerat framträdande på onsdagen inte nämna frågan alls.

Även om Trump beordrar en flytt av ambassaden väntas det ta många månader, eller till och med år.

– Det kommer att ta tid att hitta en plats och ta itu med säkerhetsproblem, och bygga en ny ambassad, säger Vita huset-källan enligt AFP.

Att flytta ambassaden var ett löfte från Trump under presidentvalskampanjen förra året.

Men medarbetare hävdar att presidenten ändå stödjer en tvåstatslösning om israeler och palestinier kan komma överens.

– President Trump är även fortsatt övertygad om att det går att nå en fredsuppgörelse mellan israeler och palestinier och är optimistisk, säger en annan medarbetare anonymt.

Fakta: Omstridd stad

  • Jerusalem har varit omstritt i årtusenden, och kontroverserna fortsätter med full kraft. I FN:s delningsplan för Palestina 1947 – som ledde till skapandet av Israel – var Jerusalem en internationell stad mellan de judiska och arabiska stater som skulle skapas.
  • Känsligheten i frågan har gjort att omvärlden i stället behandlat Tel Aviv som Israels huvudstad. Sverige har, liksom USA och många andra länder, sin ambassad i Tel Aviv och bara ett konsulat i Jerusalem.
  • Egentligen fattade USA ett annat beslut redan 1995, då kongressen röstade igenom lagen The Jerusalem Embassy Act. "Sedan 1950 har staden Jerusalem varit staten Israels huvudstad", står det i lagen.
  • Lagen har dock ett kryphål, som troget utnyttjats sedan dess – flytten av ambassaden kan skjutas upp ett halvår i taget, om "nationell säkerhet" kräver det.
  • Alla presidenter har två gånger om året punktligt skrivit under uppskjutandet. Och Donald Trump gjorde det också första gången det blev aktuellt, i somras. Nästa underskrift skulle egentligen ha gjorts senast i måndags, så nu hänger frågan i luften. ()


Den palestinske presidenten Mahmud Abbas, som vill ha östra Jerusalem som huvudstad för Palestina, har fått beskedet om ambassadflytten i ett telefonsamtal med Trump. I samtalet rapporteras Abbas ha varnat "för de farliga konsekvenserna av ett sådant beslut för fredsprocessen, säkerhet och stabilitet i regionen och världen".

Jordanien har kallat till ett snabbt krismöte i Arabförbundet och i organisationen Islamiska konferensen (OIC).

– Jerusalem är en palestinsk, jordansk, islamisk och kristen fråga och alla försök att besluta över dess öde är av noll och intet värde, har Jordaniens utrikesminister Ayman al-Safadi sagt till Reuters.

En ambassadflytt och ett utpekande av staden som Israels huvudstad kan få stora konsekvenser, sade utrikesminister Margot Wallström (S) på väg in till ett extrainsatt EU-möte med USA:s utrikesminister Rex Tillerson i Bryssel.

– Det är ju katastrofalt. Det kommer att leda till jättestora effekter och oro förstås. Men nu spekuleras det kring andra lösningar, så låt oss se först vad det är man säger, sade Wallström.