– Jag har beslutat att det är tid att officiellt erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, säger Donald Trump vid en pressträff.

Enligt Trump ska den amerikanska ambassaden flyttas från Tel Aviv till Jerusalem. Utrikesdepartementet får ett uppdrag att förbereda och genomföra flytten, säger Trump.

Trump säger också att USA:s stödjer en fredsuppgörelse med en tvåstatslösning.

– Vi vill ha en uppgörelse som är en bra uppgörelse för israelerna, och en bra lösning för palestinierna, säger han.

Presidenten säger också att USA i och med beslutet inte gör några ställningstaganden i viktiga frågor som exempelvis gränsdispyter.

Trump ber om krafter av lugn, förståelse och tolerans ska kliva fram i Mellanöstern.

Vicepresident Mike Pence ska inom några dagar resa till regionen för att tala med olika ledare.

Jordanien fördömer beslutet av Trump.

– Beslutet av den amerikanske presidenten att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytten av USA:s ambassad till den staden utgör ett brott mot beslut i internationell lag och i FN-stadgan, säger regeringstalespersonen Mohammed Momani.

Negativt tal

– Det här är ett historiskt tal på ett negativt sätt. Om Trump hade känt ett behov av att blidka sina väljare genom att prata om Jerusalem som Israels huvudstad så hade kunnat säga något om att Israel har rätt till västra Jerusalem medan USA hoppas på att se en palestinsk huvudstad i östra Jerusalem, säger Björn Brenner, Mellanösternforskare på Försvarshögskolan, till TT.

– Men i Trumps tal fanns ingenting om palestiniernas strävan eller rätt till någonting med koppling till Jerusalem.

Omstridd stad

  • Jerusalem har varit omstritt i årtusenden, och kontroverserna fortsätter med full kraft. I FN:s delningsplan för Palestina 1947 – som ledde till skapandet av Israel – var Jerusalem en internationell stad mellan de judiska och arabiska stater som skulle skapas.
  • Känsligheten i frågan har gjort att omvärlden i stället behandlat Tel Aviv som Israels huvudstad. Sverige har, liksom USA och många andra länder, sin ambassad i Tel Aviv och bara ett konsulat i Jerusalem.
  • Egentligen fattade USA ett annat beslut redan 1995, då kongressen röstade igenom lagen The Jerusalem Embassy Act. "Sedan 1950 har staden Jerusalem varit staten Israels huvudstad", står det i lagen.
  • Lagen har dock ett kryphål, som troget utnyttjats sedan dess: flytten av ambassaden kan skjutas upp ett halvår i taget, om "nationell säkerhet" kräver det.
  • Alla presidenter har två gånger om året punktligt skrivit under uppskjutandet. Och Donald Trump gjorde det också första gången det blev aktuellt, i somras. Nästa underskrift skulle egentligen ha gjorts senast i måndags.