Trump säger att beslutet borde ha kommit för länge sedan. Och ser man till amerikansk lag stämmer det. Kongressen klubbade med stor majoritet 1995 "The Jerusalem Embassy Act" , som förklarar att varje land självt har rätt att utse sin huvudstad och att USA:s ambassad ska flyttas till Jerusalem.

Sedan dess har presidenterna utnyttjat ett kryphål i lagen för att skjuta upp genomförandet, och hävdat att det är statschefen och ingen annan som fattar sådana beslut.

Trump ger nu USA:s utrikesdepartement order att börja förbereda en flytt av beskickningen – men han har också skrivit under ett beslut som skjuter upp verkställandet i ett halvår.

Många har varnat för att Trump stör en känslig balans i Mellanöstern, och retar upp hela den muslimska världen.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tog under dagen emot Jordaniens kung Abdullah, som är högste beskyddare för de heliga platserna i Jerusalem. Både Jordanien och Turkiet har fredliga relationer och samarbete med Israel, men de uttryckte stor oro för följderna av Trumps beslut:

– Det spelar terrorister i händerna.
Zoom

Jerusalems gamla stad, med den gyllene kupolen på Klippdomen intill al-Aqsamoskén. Foto: Arkivbild/Oded Balilty/AP/TT


Påve Franciskus vädjar enligt AP om att "alla respekterar status quo" och menar då att Jerusalem är en stad där alla trosriktningar kan samsas.

Boris Johnson, utrikesminister i USA:s kanske närmast allierade Storbritannien, säger liksom många andra att Jerusalems ställning bör avgöras i fredsförhandlingar mellan israeler och palestinier.

– Det här beslutet är ett beklagligt beslut som Frankrike inte stödjer och som går emot internationell lag och alla resolutioner i FN:s säkerhetsråd, säger Frankrikes president Emmanuel Macron.

Från israeliskt håll uttrycktes desto större glädje. Premiärminister Benjamin Netanyahu kallar beslutet "en historisk milstolpe".

Att flytta ambassaden från Tel Aviv var ett löfte från Trump under presidentvalskampanjen förra året.

Men Trump säger att han ändå stöder en fredsprocess mellan israeler och palestinier och att vicepresident Mike Pence inom kort åker till Mellanöstern.

Amerikanska diplomater har annars fått instruktioner att undvika alla icke nödvändiga resor till Israel, Jerusalem och Västbanken fram till den 20 december, skriver Reuters.

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas, som vill ha östra Jerusalem som huvudstad för Palestina, hade fått beskedet om ambassadflytten i telefon med Trump.

I samtalet rapporteras Abbas ha varnat "för de farliga konsekvenserna av ett sådant beslut för fredsprocessen, säkerhet och stabilitet i regionen och världen".

Abbas väntas hålla ett tv-tal inom kort.

Jordanien har kallat till ett snabbt krismöte i Arabförbundet och i organisationen Islamiska konferensen (OIC).

Egypten förkastar Trumps beslut om att flytta ambassaden till Jerusalem. Utrikesdepartementet i Kairo tillägger att erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad inte förändrar stadens rättsliga status.

Ett uttalande från iranska utrikesdepartementet "fördömer allvarligt" beslutet att flytta ambassaden och brännmärker det som ett brott mot internationell lag.

Landets högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, sade tidigare att USA försöker destabilisera regionen och starta ett krig för att skydda Israel.