Högerextremister brukar gärna beteckna sig som patrioter och fosterlandsvänner. De uppger gärna krigsveteraner som sina ideal.

Den fosterländskheten kommer i lite märklig dager då man läser fredagens HBL om det tweet kommunikatören för Krigsveteranförbundet lade ut om judar och muslimer som stred på Finlands sida i vinterkriget.

Unga män från såväl den judiska som tatariska befolkningen i Finland stred i de finska leden både i vinter- och fortsättningskriget; i det sistnämnda paradoxalt nog sida vid sida också med tyska soldater.

Tio tatarer och 23 judar stupade under våra krig.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen gillade inte att förbundets färska kommunikatör påminde om att också representanter för de här minoriteterna deltog i vinterkriget. NMR hängde ut informatören med namn, bild och kontaktuppgifter på sin sajt. Hon har efter detta blivit hotad med mejl.

Att informatören också twittrat om boken "Historien om Sannfinländarnas sönderfall" och haft inlägg som tolkats som reklam för förlaget Into må, som förbundets direktör Markku Seppä säger i HBL, vara ett misstag, men berättigar på inget sätt några som helst aggressiva angrepp.

En uthängning av den typ som NMR ägnat sig åt är en försåtlig uppmaning till angrepp mot den uthängda, och det hotmejl hon fått visar att man nått sitt uppsåt.

Nazisterna har lyckats skruva upp klimatet i Finland till den grad att inte bara informatören utan också den forskare HBL talat med vill uppträda anonymt, som HBL skriver "med hänvisning till personlig integritet och säkerhet".

Den önskan är helt förståelig men innebär att NMR redan tagit steg i att förlama den finländska debatten. Om inte ens forskare vågar uttala sig om extremismen har vi i all tysthet passerat en gräns som är skrämmande.

Forskaren säger till HBL att det handlar om demonisering, och att detta är en metod som NMR ofta använder. "Det är fråga om nätvåld.

Att det pågår länge och kretsar på internet är inget problem för NMR, tvärtom gör många det för skojs skull", säger forskaren som också slår fast att detta ofta riktar sig mot unga kvinnor. "Det handlar inte om kommunikation utan våld och ska analyseras enligt det", menar hen.

Hen efterlyser också att Finlands rättssystem ska skydda kommunikatören. Krigsveteranförbundet i sin tur följer forskarens anvisningar om att avvakta och lugna ned situationen.

Gott så. Men ingen ska tvingas till tystnad i rädsla för repressalier från extremister. NMR har igen bevisat att de inte är värdiga att omfattas av yttrande- och mötesfriheten. Det var ett riktigt beslut att förbjuda organisationen.