Opinion

Mest läst senaste veckan

Opinion

Opinion 21.5.2020

DEBATT: Vem är rädd för gult, rött och blått

Tankar kring censur och yttrandefrihet.

Opinion 20.5.2020

DEBATT: Hur vill vi forma vår framtid?

Snart har vi förbrukat vårt arv och har ingenting att lämna över till kommande generationer. Vill vi ha det så, eller kan vi ta en ny riktning, skriver Gurli Lindén.

Opinion 19.5.2020

DEBATT: Ska Finland ha ett försvar eller avstå från det?

Utan finländskt stridsflyg förmår motståndarnas flygvapen penetrera vårt luftrum mer eller mindre fritt och också fälla förhållandevis billiga bomber obehindrat, skriver Stefan Forss.

Opinion 15.5.2020

DEBATT: De äldres livskvalitet i coronatider

De äldres välbefinnande på äldreboenden är beroende av närståendes och personalens insatser. Men nu är närstående portförbjudna och personalen är fullt upptagen med att försöka förhindra smittspridning. Det finns ställen där demenssjuka boende låsts in på sina rum och bara får korta besök av personal som utför någon vårdåtgärd eller bär in mat, skriver docenten Anneli Sarvimäki i en debattartikel.

Opinion 14.5.2020

DEBATT: Från laglighet till lämplighet

Med befolkningens stöd har det varit lätt att genomföra inskränkningar när rädsla styr och en kritisk diskussion inte förs, skriver Ida Asplund.

Opinion 11.5.2020

DEBATT: Om Anders Tegnell och Finland

Anders Tegnells oklara uttalanden och ställningstaganden har sannolikt bidragit till en obehaglig utveckling inom äldrevården, skriver specialistläkaren Cay Asplund.

Opinion 10.5.2020

DEBATT: Finskspråkiga har rätt till sitt modersmål

Chefredaktör Pentti Höri kritiserade oss finskspråkiga beslutsfattare i sin ledare i Pietarsaaren Sanomat den 29 april.

Opinion 10.5.2020

DEBATT: Vi räddade skogsrenen i Finland

De skogsrenarna som i dag rör sig i Perho och Kronoby med flera områden härstammar från en avel i fångenskap, skriver Eirik Granqvist.

Opinion 7.5.2020

DEBATT: Forskning kring vindkraft

Bennäsborna kunde stoppa sin gruskross, då kan vi stoppa vindkraften också, skriver Mathias Nystrand och Rebecca Nylund.

Opinion 6.5.2020

DEBATT: Dietrich Bonhoeffer – en motståndsman

Frälsningen är gratis, men efterföljden kostar, skriver Alf Holm i sin betraktelse över den lutherska prästen Dietrich Bonhoeffer, som hjälpte judar under nazitiden.

Opinion 1.5.2020

DEBATT: Det räcker åt varje generation

En mental pandemi kräver behandling, men ekonomiska skador kan bara repareras om vi är öppna för ett nytt tänkande, både politiskt och ekonomiskt, skriver Kimmo Hanhisalo.

Opinion 30.4.2020

DEBATT: Krisen visar skillnaderna mellan nordiska länderna

Finland har i likhet med de övriga nordiska länderna en klar fördel i en krissituation som den vi upplever nu: Hållbara samhälleliga strukturer i kombination med ett exceptionellt starkt förtroende mellan stat och medborgare, skriver Kjell Skoglund, vd för Finsk-svenska handelskammaren.

Opinion 26.4.2020

DEBATT: Regionutvecklingen tittar framåt – scenarie-analys har aldrig varit lika viktigt

Som regionutvecklare på Concordia ser jag hälsosamt två månader tillbaka i tiden och ställer mig själv frågan: Kunde vi förutse detta?

Opinion 24.4.2020

DEBATT: Ge skola och hem arbetsro under distansundervisningen

Jag vill vända mig till nyhetsbevakarna i Svenskösterbotten  Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbotten  och be er att ge både skolorna och hemmen arbetsro under rådande distansundervisning.

Från läsarna
Bengt Kummel, Nykarleby
Erik Lindén , läkare, Jakobstad
Sebastian Back, fysikstuderande vid Åbo Akademi, Jakobstad
Robin Käldström, Jakobstad
Paula Tuovinen, direktör, Centret för konstfrämjande
Kasper Hindersson, Vasa
Anders Norrback, riksdagsledamot, SFP
Minna Luomala, Jakobstad
Kasper Hindersson, Vasa
Bo-Erik Johansson, pensionär, Vasa
Meira-Pia Lohiluoma, direktör för ProAgria Lantbrukssällskap (lantbruksrådgivningsorganisation som är grundad år 1904)
Heidi Hautala, Europaparlamentariker (Gröna/EFA)
Martin Fjällström, Sundom
Leo Byskata, ordf., Kristdemokraternas svenska organisation
Anders Norrback, riksdagsledamot, SFP
Bo-Erik Johansson, pensionär, Vasa
Visa fler