|

Sverige vill kontrollera om minkar mår bra i farmerna

NyhetsbildZoom
Mink. Foto: TT
Förutom att föreslå en ny djurskyddslag vill regeringen även att Jordbruksverket utreder minkars välbefinnande vid pälsdjursuppfödning – något som kan få stora konsekvenser för minknäringen i Sverige.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Förslaget om den nya djurskyddslagen i Sverige förtydligar djurens rätt till naturliga beteenden. Men vid sidan om förslaget ges alltså Jordbruksverket i uppdrag att utreda pälsdjursindustrin och att just minknäringen sållas ut är ingen slump. I flera rapporter och utredningar lyfts problemen för minkarna att utföra sina naturliga behov.

– Det är den bransch som fått mycket kritik genom tiderna och där man har anledning att ifrågasätta om minkarna verkligen kan utföra sina naturliga beteenden som de är starkt motiverade till, som det står i den nya lagtexten, säger Isabella Lövin, (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och språkrör för Miljöpartiet i Sverige.

Enligt lagförslaget räcker det inte med att agera när ett djur far illa, utan beteendestörningar måste även förebyggas. För minkar, med simhud mellan tårna, är det exempelvis ett naturligt beteende att få simma, menar regeringen. Men minkar i fångenskap har sällan tillgång till simvatten.

Det blir upp till Jordbruksverket att komma fram till exakt vad minkarna behöver. En trolig konsekvens är att minkarna kommer att ges möjlighet till att simma. Isabella Lövin är dock inte oroad över hur det kommer att påverka minknäringen.

– Jag är övertygad om att våra minkuppfödare är angelägna om att deras djur har det bra. Det ligger i deras intresse att det utvärderas hur deras verksamhet ligger i linje med den nya djurskyddslagen.

Minkar

  • Minken blir 30 till 45 centimeter lång, med en svans på 13 till 23 centimeter. Hanar är större än honor.
  • Arten kommer ursprungligen från Nordamerika och finns nu även i Skandinavien, Storbritannien och lokalt på andra ställen i Europa efter att farmade djur rymt eller släppts fria. Mink lever utmed vattendrag och längs kuster. Den äter mest fisk, på sommaren även kräftor, grodor, fåglar och smågnagare.
  • Minknäringen utvecklades i början av 1900-talet i Kanada. I dag finns cirka 70 minkfarmer i Sverige. De farmer som återstår är ofta stora, med upp till 15 000 avelshonor.
  • Källa: NE

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan