– Det är jättekul om Odense kan bli en cannabishuvudstad, säger tomatodlaren Mads Pedersen.

Han är vd för Danmarks största tomatodlingsföretag, som nu också ger sig in i cannabisbranschen. En lagändring den 1 januari har öppnat dörrarna för odling av cannabis för medicinskt bruk och hittills har elva företag fått tillstånd att börja odla.

De två största odlarna har inlett samarbete med varsin kanadensisk cannabisjätte och investerar flera hundra miljoner kronor i växthus, laboratorier och förvaringsbunkrar för den dyrbara produkten.

– Plötsligt går det att göra något bra för andra människor och samtidigt göra business på det, säger Lars Thomassen, vd för Danish Cannabis.

Företaget, som har sin bas på Jylland, har köpt upp en krisande trädgårdsfirma utanför Odense. Truckar kör i skytteltrafik när de 30 000 kvadratmeter stora växthusen töms på paprikaplantor och orkidéer. Efter renovering ska de första cannabissticklingarna sättas i jorden i mars och till sommaren väntas en första skörd. Här räknar Danish Cannabis med att få fram 2 000 ton cannabis om året.

Thomassen ser en särskild poäng med att vara tidigt ute, när allt fler länder i Europa tillåter cannabis för medicinskt bruk.

– De som är först med att leverera en bra produkt kommer att få störst marknadsandel.

Danska politiker hejar på. Hälsominister Ellen Trane Nørby (Venstre) vill att Danmark blir drivande i utvecklingen av medicinsk cannabis. I december var hon på studieresa i Israel som har många års erfarenhet.

– Det handlar om att vara först i världen för att bli ett utvecklingscentrum. Jag vill mycket gärna att vi ska kunna exportera cannabis, eftersom vi är starka inom life science och läkemedelsproduktion, sade hon i samband med Israelresan till danska TV2.

Danish Cannabis samarbete med Kanadas största cannabisföretag, Canopy Growth Corporation, ger tillgång till kapital, kunnande och försäljningskanaler. Totalt investeras omkring 100 miljoner danska kronor.

I anslutning till växthusen byggs också ett medicintekniskt laboratorium och något som Thomassen beskriver som ett Fort Knox, där slutprodukten ska lagras bakom tjocka cementväggar med kameraövervakning och säkerhetsvakter dygnet runt.

– Problemet är inte den enskilda plantan, men om du har en vakuumförpackad påse på ett kilo så är värdet ungefär 10000 euro. Och det är oerhört lätt att sälja på marknaden, det är bara att öppna ett stånd på Christiania, säger han.

Några kilometer bort mognar tomatklasarna i varmfuktiga växthus hos familjeföretaget Alfred Pedersen & Søn. Tomatodlingen är framgångsrik och ska fortsätta, både i Danmark och i den svenska filialen i Trelleborg, men parallellt investeras 250 miljoner danska kronor i cannabissatsningen. Samarbetet med Kanadas näst största cannabisföretag, Aurora, är en förutsättning för att lyckas.

– Odling kan vi, men den farmaceutiska delen är helt ny för oss och så kommer de att hjälpa oss att distribuera och sälja i Tyskland, säger Mads Pedersen.

Lagändringen som gör det möjligt att skriva ut cannabis på recept har genomförts mot den danska läkarmajoritetens vilja. Läkarna anser sig sakna forskningsstöd, till exempel om biverkningar och vad som är lämpliga doser.

– Det är upp till läkarna själva. Men vi är väldigt fokuserade på export och i Tyskland är det inte samma motstånd, säger Mads Pedersen.

Cannabisodling i Danmark

  • Från årsskiftet är det möjligt för vissa patientgrupper i Danmark att få medicinsk cannabis utskriven på recept. Det gäller patienter med skleros, ryggmärgsskador, kroniska smärtor och patienter med illamående efter kemoterapi. Lagen införs på försök i fyra år och ska därefter utvärderas.
  • Samtidigt går det att söka tillstånd om att odla cannabis för medicinskt bruk. Elva företag har hittills fått tillstånd.
  • Ett av dem är Alfred Pedersen & Søn, som har inlett samarbete med kanadensiska Aurora. Tillsammans investerar de 250 miljoner danska kronor i nybyggda växthus på 93 000 kvadratmeter, ett medicintekniskt laboratorium och en välbevakad lagerbyggnad för slutprodukten.
  • Ett annat är Danish Cannabis, som inlett samarbete med kanadensiska Canopy Growth Corporation, Kanadas största cannabisföretag. I det gemensamma bolaget Spectrum Cannabis Denmark investeras cirka 100 miljoner danska kronor. Växthus med en yta på 30 000 kvadratmeter renoveras och samtidigt byggs ett medicintekniskt laboratorium och en förvarsbyggnad med halvmetertjocka cementväggar.