|

Danmark slog världsrekord i vindkraft

NyhetsbildZoom
Danmarks energi- och klimatminister Lars Lilleholt. Foto: Arkiv/TT/Scanpix/Mathias Løvgreen Bojesen
Danmark har satt världsrekord i grön energianvändning. Av all el som användes i landet i fjol kom 43,4 procent från vindkraften.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt regeringen innebär vindkraftssiffrorna världsrekord och att rekordet från två år tidigare på 42 procent är utraderat.

– Med rekordet för vindkraftproduktion placerar Danmark en grön flagga på världskartan, säger energi- och klimatminister Lars Lilleholt.

Medräknat solenergin kom de två gröna energislagen upp i 45,8 procent av elanvändningen i Danmark 2017.

Landet är också enligt regeringen med bred marginal på väg att slå EU-målet om att hälften av energibehovet ska komma från förnybar energi 2030 och om en fullt ut fossilfri energimix till 2050.

Dessutom byggs nya vindkraftsparker både till havs och på land, så Danmark tror på nya rekord.

I slutet på 1970-talet inledde Danmark sin omställning från kolkraften och började satsa stort på vindkraft. Men landet importerar fortfarande el från Norge, från vattenkraft, från svensk kärnkraft samt från tyska solkraftverk.

Organisationen International Energy Agency (IEA) berömmer Danmark som världsledande i omställningen mot en energianvändning som mindre lutar sig på kol och olja.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Polisen ger anvisningar: Så här gör du om du möter en varg

Vet du när du ska ringa nödcentralen eller när man ska kontakta en rovdjurskontaktperson vid ett vargmöte? Polisen informerar om hur man ska göra.

Nyhetsbild
Lokalt

Ullavabor vill lämna Karleby – "Karleby motsätter sig inte om det är majoritetens vilja"

Karleby Delar av Ullava vill lämna Karleby och höra till Kaustby eller Toholampi i stället. Geografin och skolfrågor ligger bakom planerna.

Nyhetsbild
Lokalt

Wilma och Matilda pratade bäst – "Det var roligt att få uttrycka en åsikt"

KARLEBY Det blev både språkbad och övning i att tala inför publik när österbottniska gymnasieelever tävlade i retorik på tisdagen.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan