– Nu borde situationen vara löst. Enligt den information som vi har fått kommer man inte att fortsätta med kontrollerna, säger kommunikationsminister Anne Berner (C) till Yle.

Finlands goda relationer till Ryssland är enligt Berner orsaken till att problemet kunde lösas så snabbt. Informationen om att de stränga ryska fartygskontrollerna nu är över kom via tjänstemän.

Det är ännu oklart varför många finländska fraktfartyg råkade ut för omfattande kontroller i ryska hamnar inom en så kort tid. En teori är att ryssarna förhöjde finländska fartygs risknivåer utan att meddela, rapporterade Helsingin Sanomat tidigare under veckan.

Enligt Berner kommer ministerierna att diskutera ärendet och de bakomliggande orsakerna på måndag.

Bara efter julen har sju finländska fartyg stoppats för granskning i ryska hamnar. I genomsnitt brukar finländska fraktfartyg bara granskas ett par gånger om året världen runt. Enligt Berner har kontrollerna har genomförts ovanligt detaljerat och strängt.

Kontrollerna har drabbat rederierna hårt eftersom förseningar minskar rederiernas förtjänster. Förseningarna kan dessutom leda till högre riskklassificering, vilket gör att rederierna anlitas mer sällan.