Donald Trump dementerar att han sagt "skithålsländer" om Haiti och afrikanska länder på ett möte om invandring, men en demokratisk senator bekräftar att den amerikanske presidenten verkligen uttalat orden och dessutom flera gånger.

Jessie Duarte, vice generalsekreterare för Sydafrikas styrande parti ANC, säger att deras land minsann inte är ett skithål, och beskriver uttalandet som "oerhört stötande".

– Det är inte som att USA inte har problem. Det finns miljoner arbetslösa i USA, miljoner människor som saknar tillgång till sjukvård och utbildning och vi skulle inte nedlåta oss till att fälla så nedsättande kommentarer, säger Duarte till AFP.

En talesperson för Afrikanska unionens ordförande Moussa Faki säger att uttalandet inte är acceptabelt.

– Det är inte bara sårande för människor med afrikanskt ursprung i USA, utan framförallt för afrikanska medborgare, säger hon till AFP.

Den framstående politiske kenyanska kommentatorn Patrick Gathara tycker dock inte att uttalandet är någonting nytt från "en rasistisk och okunnig" amerikansk regering, och inte heller från västvärlden i sin helhet.

– Vad som är ännu mer förolämpande är hyckleriet att alla fördömer Trump, och att han borde fördömas, utan att undersöka deras eget stötande språk och uppförande, säger Gathara.

– Det skiljer sig inte från vad Hollywood och västmedier har sagt om Afrika i årtionden. Vi har återkommande framställts som skitiga människor från skitiga länder.

Användaren Edmond Prime Sarpong skriver på Facebook: "President Trump, en dag kommer jag att ta dig till ett skithålsland som kallas Ghana".

På kort tid skapades en ironisk hashtag på Twitter, #shithole, där användare lade upp bilder på bilder på skylines och vackra landskap.

Universitetsstudenten Stanley Musyemi i Nigerias huvudstad Abuja säger till AP att Trumps kommentar var "väldigt orättvis" och "en rasistisk handling". Den nigerianske Twitter-användaren Bruce Bateman håller dock med om att hans land är ett skithål: "Jag vill inte bli nekad visum till USA, även om jag inte förstår varför någon skulle vilja resa dit mot bakgrund av antalet masskjutningar. Men med det sagt är Nigeria ett skithålsland, rent objektivt, skriver han.

Sydsudanesen Jenny Jore skriver: "Det är tack vare våra ledare som vi förolämpas på det sättet".

Samtidigt varnar den kenyanska aktivisten Boniface Mwangi för att inte sammanblanda vissa ledare i afrikanska länder med kontinenten i sig: "Vårt moderland är den mest välsignade kontinent som har våldtagits av imperialister i samarbete med våra skitledare i flera generationer", skriver han.