Bärgningen av den finländska kvinnan tog tre timmar men gick helt enligt planerna, säger Borlängepolisens informatör Christina Hallin till Sveriges Radio.

– Nu kommer det att göras en rättsmedicinsk under sökning av kroppen för att fastställa dödsorsak, och tekniker kommer att ta hand om utrustningen och gå igenom den för att se om det fanns något där som var anledning till händelsen.

Operationen förbereddes hela fredagsmorgonen och den egentliga bärgningen kunde påbörjas vid halv tre på eftermiddagen.

Den svenska marinens representant Rolf Bergström berättade till Ilta-Sanomat att dykarna började med att bekanta sig med rutten och miljön kring kroppen. Planen måste vara vattentät eftersom gruvan har flera rutter att välja mellan. Kroppen hittades på 20 meters djup och 400 meter från gruvingången.

Som rutinåtgärd har polisen inlett en förundersökning om vållande till annans död. Enligt Hallin fortskrider brottsutredningen tills polisen kan utesluta alla faktorer som antyder till brott.

– Det finns dock ingen misstanke om brott. Vi gör det för att kunna undersöka kvinnans utrustning och se vad som hänt, säger Hallin till Sveriges Radio.

– Vi vill försäkra att det är frågan om en olycka. Dessutom ska vi undersöka gruvans säkerhet, säger hon till Ilta-Sanomat.

Två dykare från polisen och två från försvarsmaktens deltog i bärgningen. Hela räddningsteamet bestod av tio personer. Polisen vände sig till försvarsmakten på grund av brist på kunskap och tillräcklig utrustning, uppger Bergström till Ilta-Sanomat.

– Bärgningen är en del av brottsundersökningen. Vi måste dokumentera allt i kroppens omgivning för att kunna återge händelseförloppet. Samtidigt måste vi kunna garantera våra egna dykares säkerhet, säger Bergström.

Härnäst ska polisens tekniker undersöka kroppen och utrustningen. När det är klart transporteras kroppen till Uppsala sjukhus för en rättsmedicinsk utredning av dödsorsak.

Det är ännu oklart när undersökningarna är klara och kroppen kan transporteras till Finland.

Äventyrsgruvan kallas den gamla gruva som ligger i närheten av byn Tuna Hästberg utanför Borlänge, nordväst om Stockholm. De senaste tio åren har dykare kartlagt stora delar av den delvis vattenfyllda gruvan.

På söndagseftermiddagen omkom en finländsk dykare som var född på 1970-talet i gruvan. Enligt Äventyrsgruvans operativa chef var hon erfaren och hade fått utbildning i hur man dyker i den aktuella gruvan.

En grupp på omkring 20 dykare från olika länder var på plats då olyckan inträffade. Kvinnan var i sällskap med två finländska män som försökte hjälpa henne, men de tvingades till slut att ge upp för att inte försätta sig själva i fara.

Många minns säkert olyckan i norska Plura 2014, där två finländska dykare omkom. I fjol somras omkom också en finländsk dykare i Frankrike.