Handelskammaren säger i ett ställningstagande att den arbetsrelaterade invandringen är viktig för Finland och att den bör utnyttjas bättre och i större utsträckning. Enligt handelskammaren märks arbetskraftsbristen av i den konjunkturbarometer som genomfördes i november.

Då rapporterade 41 procent av företagen i Österbotten och Mellersta Österbotten att arbetskraftsbristen hämmar verksamheten. Problemen med tillgången till arbetskraft hotar bland annat att leda till att produktionen och jobben flyttas bort från Finland eftersom internationella företag driver sin verksamhet där det finns arbetskraft.

– Finland borde ta modell av Kanada och aktivt börja rekrytera internationell kompetens. Kanada erbjuder permanenta uppehållstillstånd åt utbildade arbetssökande inom sådana områden där det finns arbetskraftsbrist eller där kompetensen anses vara värdefull för samhället, säger Österbottens handelskammares vd Juha Häkkinen.


Enligt Häkkinen borde processen börja redan i ett tidigt skede.

– Vi kunde tillämpa modellen omedelbart på de 20 000 utländska studerande som studerar här genom att ge dem möjlighet att ansöka om permanent uppehållstillstånd. Också i vår region finns det en stor grupp internationella studerande som har sådana språk- och kulturkunskaper som vårt exportorienterade område kunde dra nytta av.

Finland borde också enligt handelskammaren genast avskaffa tillgångsprövningen av de personer som kommer från länder utanför EU- och EES-området och som anhåller om arbetstillstånd i Finland. Avskaffandet av tillgångsprövningen skulle förbättra sysselsättningen, främja den ekonomiska tillväxten och hjälpa företagen att snabbare kunna rekrytera yrkeskunniga personer som det i dagsläget råder brist på.


Slopad tillgångsprövning skulle vara en konkurrensfördel för Finland som kunde förbättra företagens konkurrenskraft internationellt sett, anser handelskammaren.

– Av de företag som besvarade vår enkät så har 29 procent utländska arbetstagare på sina lönelistor och 18 procent skulle vara intresserade av att anställa utländsk arbetskraft. Den invecklade rekryteringsprocessen avskräcker tyvärr många, säger handelskammarens direktör Paula Erkkilä.