Det konstaterar forskare vid den urologiska avdelningen på University of California-San Francisco i USA efter att ha jämfört manliga cyklister med dito löpare och simmare. Detta efter att tidigare studier visat att cykling kan påverka förmågan att få stånd negativt.

Den aktuella studien, som publiceras i Journal of Urology, däremot, hittade inga sådana samband. Cyklister är lika på alerten som både simmare och joggare, visar det sig. Både vad gäller den sexuella som den urologiska funktionen, även om många cyklister tycks ha en tendens att ha ett något smalare urinrör än andra. Det fanns heller ingen skillnad mellan "proffs" och "amatörer", det vill säga mellan dem som cyklar ofta och intensivt, jämfört med de som cyklar mer sällan.

Däremot, visar forskningen, fanns en statistiskt signifikant skillnad mellan grupperna i risken att ens könsorgan upplevs "bedövat" under träningen, något som kan avhjälpas genom att stå upp 20 procent av cykelfärden.

I studien jämfördes 2 774 cyklister från Storbritannien, USA, Kanada och Nya Zeeland med 539 simmare och 789 löpare.

Forskarna säger att de tidigare studierna kan kritiseras för att de saknade jämförelsegrupper och för att de var begränsade på grund av få deltagare.

– Cykling ger oerhörda kardiovaskulära fördelar samtidigt som det har liten inverkan på lederna. De hälsomässiga fördelarna för cyklister som kör säkert är långt större än riskerna, säger artikelns huvudförfattare, Benjamin Breyer vid University of California-San Francisco, till BBC News.