Kommissionen själv talar om att man lägger grunden för en hållbar plastekonomi.

– Det här kommer att hjälpa till för att minska plastavfall på land, i luften och till havs samtidigt som det ger nya möjligheter för innovationer, konkurrens och högkvalitativa arbetstillfällen, säger EU:s arbets- och tillväxtskommissionär Jyrki Katainen i ett uttalande.

– Vi måste hindra plasten att nå våra vatten, vår mat och våra kroppar. Enda långsiktiga lösningen är att minska avfallet genom att återvinna och återanvända mer, säger i sin tur kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans.

Än så länge är dock strategin mest vackra ord, exempelvis om målet att alla plastförpackningar år 2030 ska vara möjliga att återanvända eller återvinna. Det ska bland annat göras genom att hjälpa plastindustrin att ta fram smartare produkter och utveckla lämpliga kvalitetskrav på återvunnen plast.

En av de första konkreta åtgärderna blir ett förslag om nya regler kring fiskeredskap och engångsplast – allt från ballonger och chipspåsar till flaskor och bestick – som ska läggas fram senare i år.