|

Kumpula-Natri: EU-beslut kan ge jobb i Finland

NyhetsbildZoom
EU-parlamentet röstade om biobränslen på onsdagen. Foto: Lehtikuva
EU-parlamentet röstade om detaljerna i förnybarhetsdirektivet på onsdagen. Omröstningen bådar gott för biobränsleindustrin i Finland.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Förnybarhetsdirektivet (RED 2) är en uppdatering av det befintliga direktivet för förnybar energi. Direktivet gäller bland annat förnybarhetsmålen, transportmålen för biobränsle, avancerade biobränslen samt hållbarhetskriterierna för biomassan.

Under hösten har speciellt diskussionerna kring skogens roll i att uppnå klimatmålen varit intensiva. Finland och de övriga nordiska länderna anser att det är viktigt med ambitiösa hållbarhetskriterier, men efterlyser vissa undantag för hållbart skogsbruk.

EU-parlamentet röstade för ett transportmål på 12 procent förnybart inom transportsektorn, för en utfasning av palmoljan till 2021 samt för ett förnybarhetsmål på 35 procent inom EU fram till 2030.

Efter omröstningen fortsätter trepartsförhandlingarna mellan rådet, parlamentet och kommissionen.

Vasapolitikern, Europaparlamentarikern Miapetra Kumpula-Natri (SDP) är nöjd över EU-parlamentets beslut. Hon anser att besluten om förnybara bränslen och energieffektivitet är viktiga för att motverka klimatförändringarna.

– EU-parlamentet vill att mer än en tredjedel av vår energi är förnybar 2030, säger Kumpula-Natri i ett pressmeddelande.

EU-kommissionen siktade på 27 procent förnybar energi, men parlamentet höjde ribban till 35 procent.

– Ambitiösa resultat uppnås inte med envisa försök att ändra reglerna hela tiden, vilket vi nu såg under arbetets gång. Några försökte exempelvis helt hindra att trädstammar används som energi, vilket skulle ha hindrat användningen av gallrat virke för energiproduktion.

Arbetet med de nya reglerna har pågått i ett års tid.

När det gäller trafiksektorn, är målet att 12 procent av bränslet ska komma från förnybar energi. EU-parlamentet talar för avancerade biobränslen, i stället för så kallade "första generationens biobränslen".

– Det är bra att vi byter bort exempelvis palmolja mot nya bränslen. Förhoppningsvis ökar efterfrågan på skogsbaserade bränslen leda till nya investeringar och därmed också nya jobb i Finland, säger Kumpula-Natri i ett pressmeddelande.

Tallolja var en tvistefråga i EU-parlamentet. Efter intensiv lobbning togs också tallolja med på listan över avancerade biobränslen. Det här är av betydelse bland annat för den fabrik i Villmanstrand där tallolja produceras.

Kumpula-Natri är en av medlemmarna i EU-parlamentets energi- och industriutskott, som ansvarade för att ta fram förslagen till nya energilagar.

Kommentarer
|

Billiga bönor ger bittra konsekvenser

Nyhetsbild
78 miljoner säckar arabica och 46 miljoner säckar robusta exporterades under en 12-månadersperiod. Foto: Christine Olsson/TT
Kaffepriset fortsätter att sjunka. Men samtidigt som konsumenterna gläds åt billigt fika innebär det låga priset ett hot mot odlarna och kan på sikt leda till kaffebrist. – Man måste tjäna pengar på sin kaffeodling så att man kan ge mat till sina barn, säger Minette Rosen, ansvarig för kaffeinköp för Zoégas.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Missa inte den blodröda månen på måndag morgon

En total månförmörkelse som färgar hela månen röd – och ett ljusstarkt planetmöte. Passa på att gå ut och titta upp i morgon bitti, det händer saker på januarihimlen!

Nyhetsbild
Lokalt

Plankorsning i Yxpila ska göras säkrare

KARLEBY Trafikverket satsar 28 miljoner euro på att göra plankorsningar i hela landet säkrare. Yxpila i Karleby är med i åtgärdsprogrammet.

Nyhetsbild
Lokalt

Angelica nära frontalkrock vid Edsevökorsningen – "Löser sig med fjärde ramp"

PEDERSÖRE När Angelica Hellman tog avfarten från Riksåttan hem mot Lappfors var hon inte beredd på att möta en lastbil i samma fil. Vissa får köra motströms i rampen, enligt trafikplaneraren.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan