|

Kumpula-Natri: EU-beslut kan ge jobb i Finland

NyhetsbildZoom
EU-parlamentet röstade om biobränslen på onsdagen. Foto: Lehtikuva
EU-parlamentet röstade om detaljerna i förnybarhetsdirektivet på onsdagen. Omröstningen bådar gott för biobränsleindustrin i Finland.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Förnybarhetsdirektivet (RED 2) är en uppdatering av det befintliga direktivet för förnybar energi. Direktivet gäller bland annat förnybarhetsmålen, transportmålen för biobränsle, avancerade biobränslen samt hållbarhetskriterierna för biomassan.

Under hösten har speciellt diskussionerna kring skogens roll i att uppnå klimatmålen varit intensiva. Finland och de övriga nordiska länderna anser att det är viktigt med ambitiösa hållbarhetskriterier, men efterlyser vissa undantag för hållbart skogsbruk.

EU-parlamentet röstade för ett transportmål på 12 procent förnybart inom transportsektorn, för en utfasning av palmoljan till 2021 samt för ett förnybarhetsmål på 35 procent inom EU fram till 2030.

Efter omröstningen fortsätter trepartsförhandlingarna mellan rådet, parlamentet och kommissionen.

Vasapolitikern, Europaparlamentarikern Miapetra Kumpula-Natri (SDP) är nöjd över EU-parlamentets beslut. Hon anser att besluten om förnybara bränslen och energieffektivitet är viktiga för att motverka klimatförändringarna.

– EU-parlamentet vill att mer än en tredjedel av vår energi är förnybar 2030, säger Kumpula-Natri i ett pressmeddelande.

EU-kommissionen siktade på 27 procent förnybar energi, men parlamentet höjde ribban till 35 procent.

– Ambitiösa resultat uppnås inte med envisa försök att ändra reglerna hela tiden, vilket vi nu såg under arbetets gång. Några försökte exempelvis helt hindra att trädstammar används som energi, vilket skulle ha hindrat användningen av gallrat virke för energiproduktion.

Arbetet med de nya reglerna har pågått i ett års tid.

När det gäller trafiksektorn, är målet att 12 procent av bränslet ska komma från förnybar energi. EU-parlamentet talar för avancerade biobränslen, i stället för så kallade "första generationens biobränslen".

– Det är bra att vi byter bort exempelvis palmolja mot nya bränslen. Förhoppningsvis ökar efterfrågan på skogsbaserade bränslen leda till nya investeringar och därmed också nya jobb i Finland, säger Kumpula-Natri i ett pressmeddelande.

Tallolja var en tvistefråga i EU-parlamentet. Efter intensiv lobbning togs också tallolja med på listan över avancerade biobränslen. Det här är av betydelse bland annat för den fabrik i Villmanstrand där tallolja produceras.

Kumpula-Natri är en av medlemmarna i EU-parlamentets energi- och industriutskott, som ansvarade för att ta fram förslagen till nya energilagar.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Vasa sjukvårdsdistrikt reser till Australien för 15 600 euro

VASA I oktober åker fyra representanter för Vasa sjukvårdsdistrikt till Australien för att delta i en kongress. Totalt kostar resan drygt 15 000 euro.

Nyhetsbild
Sport

GBK fick sin revansch - slog KuFu med 3-1

Fotboll Fjärde gången gillt. GBK lyckades äntligen besegra Kuopiolaget KuFu-98.

Nyhetsbild
Lokalt
1

Gammal stenbro riskerar att förstöras

JAKOBSTAD En gammal stenbro från 1920-talet har väckt intresse i samband med byggandet av nya företagstomter vid Spituholmen, Pirilö.

Nyhetsbild
Ekonomi

Nästa år bygger Northvolt batterier i Västerås – flera hundra får jobb

Det ser inte så ut i dag, men om ungefär ett år produceras de första battericellerna i Northvolt Labs i Västerås. En del av dem som ska jobba där är redan anställda.

Mest läst senaste veckan