|

Mikko Ollikainen vill till riksdagen

NyhetsbildZoom
Mikko Ollikainen. Foto: Arkiv/ Arash Matin
Vörås kommundirektör, Malaxbon Mikko Ollikainen, ställer sig till förfogande som SFP-kandidat i riksdagsvalet 2019.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ollikainen kandiderade även i riksdagsvalen 2011 och 2015. Vid det senaste valet fick han 4788 röster och är nu ersättare till riksdagen.

– Det stora stödet vid det senaste riksdagsvalet förpliktigar att kandidera igen och jag har även fått många uppmaningar att ställa mig till förfogande, säger Ollikainen i ett pressmeddelande.

– Jag känner att jag har den erfarenhet, kunskap och de nätverk som krävs för att lyckas med jobbet som en österbottnisk röst i riksdagen. Tiden i Vörå har gett, och kommer att ge, mig stor erfarenhet som jag har nytta av på nationellt plan.


Ollikainen säger att det efter vad som känts som några stökiga år behövs ett lugn och mera eftertänksamhet i beslutsfattandet.

– Folk måste kunna lita på att besluten som fattas är genomtänkta och bra beredda. Vi kan ta reformerna som ett exempel, ena dagen är det si, andra dagen är det så och ingen är riktigt säker på slutmålet.

Ollikainen säger sig också ha märkt att det sker en polarisering i samhället där folket på landsbygden allt oftare känner sig överkörda och maktlösa i viktiga frågor. Som exempel ger han svenskans försvagade ställning: allt från sämre service på svenska från statliga myndigheter, jourstatusen vid Vasa centralsjukhus till tingsrättsreformen.

– Men det handlar naturligtvis om mycket mera: bland annat den bristfälliga skötseln av våra vägar, primärnäringarnas verksamhetsförutsättningar, vargarnas, skarvarnas och sälarnas intrång. Känslan är att vi inte kan göra något. Men det måste gå att påverka i dessa frågor, säger han.


Mikko Ollikainen kommer däremot inte att ställa upp i landskapsvalet i höst. Han vill sköta uppdraget som kommundirektör ordentligt fram tills att den aktiva riksdagsvalskampanjen inleds om knappt ett år.

– Som kommundirektör kommer jag troligen att förhandla för kommunen med landskapen och då gäller det att ha rollfördelningen klar. Jag upplever också att jag har möjligheter att påverka i landskapen via de nätverk jag har. Jag satsar nu helhjärtat på riksdagen.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Vasa sjukvårdsdistrikt reser till Australien för 15 600 euro

VASA I oktober åker fyra representanter för Vasa sjukvårdsdistrikt till Australien för att delta i en kongress. Totalt kostar resan drygt 15 000 euro.

Nyhetsbild
Sport

GBK fick sin revansch - slog KuFu med 3-1

Fotboll Fjärde gången gillt. GBK lyckades äntligen besegra Kuopiolaget KuFu-98.

Nyhetsbild
Lokalt
1

Gammal stenbro riskerar att förstöras

JAKOBSTAD En gammal stenbro från 1920-talet har väckt intresse i samband med byggandet av nya företagstomter vid Spituholmen, Pirilö.

Nyhetsbild
Ekonomi

Nästa år bygger Northvolt batterier i Västerås – flera hundra får jobb

Det ser inte så ut i dag, men om ungefär ett år produceras de första battericellerna i Northvolt Labs i Västerås. En del av dem som ska jobba där är redan anställda.

Mest läst senaste veckan