Redan nu är Putin den ledare, näst efter Stalin, som suttit längst vid makten och frågan är om viss trötthet spridit sig bland dem som får rösta.

I Moskva röstade Vladimir Putin själv. På valdagen hade han tonat ner sina anspråk och sade till ryska nyhetsbyråer att han skulle vara nöjd med ett resultat, vilket som helst, som låter honom förbli president.

– Jag är säkert på att det program som jag erbjuder är det rätta, sade Putin.

Fakta: Presidentvalet i Ryssland

  • Den 18 mars håller Ryssland presidentval – det sjunde sedan presidentposten infördes under sovjetisk tid, 1991. Om ingen kandidat får mer än 50 procent i den första rundan väntar en avgörande omgång mellan de två toppkandidaterna. I de senaste fyra valen har dock en vinnare kunnat koras omedelbart.
  • De fem huvudkandidaterna:
  • Vladimir Putin, 65, är president sedan 2012 och dessförinnan 2000–2008. 1999–2000 och 2008–2012 var han dessutom premiärminister. Formellt oberoende, men uppbackad av maktpartiet Enade Ryssland.
  • Pavel Grudinin, 57, är chef för ett stort kollektivjordbruk som omvandlats till aktiebolag. Tillhörde länge Enade Ryssland, men representerar nu Kommunistpartiet. Har valtalat om att bland annat återinföra dödsstraffet mot "pedofiler och galningar".
  • Vladimir Zjirinovskij, 71, leder ärkenationalistiska Liberaldemokraterna och har sedan 1991 deltagit i alla ryska presidentval utom ett. Utlovar hårda tag mot landets rika oligarker: "Det är omöjligt att göra i en demokrati. Därför kommer jag att införa en brutal diktatur", sade han i en valdebatt i februari.
  • Ksenia Sobtjak, 36, tv-stjärna och modeikon. Hennes far var borgmästare i S:t Petersburg och något av mentor till Putin. Kandiderar för oppositionsrörelsen Medborgarinitiativet (Grazjdan-In) och har kritiserat Rysslands brist på mångfald och annekteringen av Krim.
  • Grigorij Javlinskij, 65, var som ung ekonom en av männen bakom den "chockterapi" som införde marknadsekonomin i Ryssland i början av 1990-talet. Har sedan dess lett det lilla liberala oppositionspartiet Jabloko.


I princip alla räknar med att ingen av de övriga fyra kandidaterna ens kan komma i närheten av att utmana de senaste två årtiondenas dominant i rysk politik. Trots de senaste årens ekonomiska svajighet har Putin fortfarande ett brett politiskt stöd. Men det saknas heller inte vittnesmål om oegentligheter och sätt att rigga valet till Putins fördel.

Valdeltagande väntas landa mellan 63 och 67 procent.

Ryssland har totalt elva tidszoner. De sista vallokalerna – i Kaliningrad – stänger klockan 20 i kväll, finsk tid.