Förra veckan hade polisen i hela landet en intensifierad övervakning av biltrafiken. Bland annat höll man koll på om folk hade bilbältet på, använde telefonen medan de körde och agerandet vid skyddsvägar.

Polisen påträffade ett stort antal passagerare utan säkerhetsbälte samt förare som använde mobilen utan handsfree

Polisinspektör Heikki Kallio vid Polisstyrelsen betonar vikten av att använda säkerhetsbälte.

– Användningen av säkerhetsbälte räddar människoliv i en kollision, och ingen av oss kan vara säker på att vi inte hamnar i en sådan situation antingen av en orsak som beror på oss själva eller på grund av andras felbedömningar, säger Kallio.

Han påminner också om att användningen av mobilen i trafiken ofta medför fara och olägenhet för den övriga trafiken.

– Om man använder mobilen är detta lagligt endast med en handsfree-anordning, säger Kallio.

Sammanlagt 87 förare fick böter för försummelse av reglerna som gäller skyddsväg. 13 av dessa förare körde utan att stanna förbi ett fordon som stannat vid en skyddsväg eller ett fordon som skymde sikten vid skyddsvägen. 58 gav inte fri passage åt en person som stod i beråd att stiga ut på en skyddsväg och 16 gav inte fri passage åt personer som redan befann sig på en skyddsväg.

Polisens övervakning och det minskade antalet olyckor vid skyddsvägar under de senaste åren visar ändå att respekten för skyddsvägar har ökat.

– Varje olycka på en skyddsväg är dock en för mycket, eftersom skyddsvägen borde göra skäl för sitt namn och vara en säker plats där man kan korsa vägen, säger Kallio.

Polisen använde drygt 3 700 arbetstimmar för den skärpta övervakningen förra veckan. Över 1 400 passagerare påträffades utan säkerhetsbältet på. Under övervakningen påträffades 829 förare som använde mobilen utan handsfree