Hösten 2017 införde Åbo Akademi könsneutrala toaletter. Tanken med det var att personer som varken identifierar sig som kvinnor eller män tryggt skulle kunna använda universitetets toaletter.

Men de skyltar som jämställdhetskommittén hade föreslagit klistrades aldrig upp. I stället valde ledningen att sätta upp symbolerna för man och kvinna på alla dörrar.

Det har väckt en hel del diskussion bland studerande, särskilt de senaste dagarna. En del medlemmar i jämställdhetskommittén har valt att sluta.

Enligt Yle är orsaken till att man valt att inte sätta upp de könsneutrala skyltarna att de inte är internationellt gångbara.

– Vi har jättemånga i personalen som är internationella och vi har många internationella gäster och studerande. Man ska inte behöva berätta för dem vad toalettsymbolen betyder. De ska kunna hitta helt själva till toaletterna, säger vicerektor och ordförande för jämställdhetskommittén Christina Nygren-Landgärds till Yle.

Men på onsdagen meddelade Åbo Akademi att man har ändrat sig. Nu ska man ta i bruk skyltar med en könsneutral symbol och med texten "WC". Skyltarna ska finnas på de toaletter som är avsedda för en person och på invalidtoaletterna.

– Åbo Akademi är mån om att skapa en studie- och arbetsmiljö som är fri från diskriminering och där mångfald respekteras. Det är beklagligt att frågan om könsneutrala toaletter tagit en negativ vändning, även om avsikten varit att respektera och inkludera alla, oberoende könsidentitet, står det i uttalandet som är undertecknat med rektorn Mikko Hupas och Christina Nygren-Landsgärds namn.

De större toaletterna med flera bås förblir skilda dam- och herrtoaletter. Det har också alltid varit tanken, skriver Åbo Akademis Studentkår på sin hemsida.

– Binärt kodade toaletter för till exempel personer vars religion förbjuder dem att använda könsneutrala toaletter ska absolut också finnas i ÅA:s byggnader. Ett fullständigt slopande av dessa har aldrig varit på någons agenda.