Fastighetsförmedlingsbranschens centralförbund KVKL:s statistik bygger på de affärer som förs in i förbundets webbtjänst av förmedlare och byggföretag. Jämförelsen omfattar Helsingfors, Esbo, Vanda, Jyväskylä, Kouvola, Kuopio, Lahtis, Villmanstrand, Björneborg, Uleåborg, Tammerfors, Åbo och Vasa.

Enligt förbundets uppgifter fortsatte bostadshandeln vara livlig i januari, även om försäljningen av radhus och egnahemshus minskade. Men i februari registreras en total minskning på 7,2 procent i antalet bostadsaffärer jämfört med februari i fjol. Försäljningen av lägenheter i våningshus minskade med 4,1 procent. Totalt såldes 4 547 gamla bostäder.

Även försäljningen av nyproduktion är lägre än under motsvarande period 2017, men fortfarande det dubbla jämfört med 2016.

Bostadspriserna fortsatte stiga i huvudstadsregionen i februari, enligt uppgift med 0,7 procent jämfört med januari. På årsnivå är ökningen 5,5 procent.

I de tio största städerna på annat håll i landet sjönk priserna med 0,7 procent i februari, jämfört med januari. På årsnivå har priset stigit 2,4 procent.