Trump skriver på det nya tullbeslutet vid 17.30 svensk tid, enligt Vita huset. Det som väntas är USA-tullar på ett hundratal olika produkter från Kina för sammanlagt 60 miljarder dollar. Samtidigt väntas även USA stämma världens andra största ekonomi Kina hos världshandelsorganisationen WTO. Enligt finanstidningen The Wall Street Journal anser USA att Kina bryter mot internationella handelsregler.

Beskedet har spridit en ny våg av oro för handelskrig mellan världens två största ekonomier.

– Risken för ett handelskrig mellan Kina och USA trappas upp nu. Den här åtgärden är ju direkt riktad mot Kina och nu får vi se hur Kina svarar på det, säger Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på den svenska stålindustrins branschorganisation Jernkontoret.

Marc Sanctuary, forskare på Handelshögskolan, ser också en ökad risk för handelskrig mellan Kina och USA.

– USA testar just nu hur långt de kan gå, säger han.

Han tillägger att läget just nu präglas av stor osäkerhet och en risk för stora konsekvenser för hela det globala handelssystemet.

– Vi har byggt upp en global ekonomi som är beroende av multilaterala handelsregler. Vad händer om vi tar bort det? säger han.

– Det är svårt att bygga upp och utveckla sådana här system, men så lätt att förstöra, tillägger han.

Kina har redan svarat verbalt på Trumps nya tullar. USA anklagas för återkommande brott mot internationella handelsregler i WTO-systemet, som enligt Kinas regering har skadat det globala handelsklimatet och försvagat det multilaterala handelssystemet.

Kinesiska hot har även framförts om motåtgärder riktade mot amerikanska jordbruksprodukter som sojabönor.

– Kina vill inte ge sig in i ett handelskrig med någon. Men om någon tvingar oss att utkämpa ett handelskrig kommer vi varken vara rädda eller gömma oss, säger Hua Chunying, talesperson för Kinas utrikesdepartement.

Enligt USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer motiveras det nya tullbeslutet av en utredning som visar att Kina med statliga subventioner snedvrider konkurrensen och även ansvarar för stöld, påtryckningar och förvärv som gett kinesiska företag tillgång till immateriella rättigheter som tillhört amerikanska företag.

De nya Kinatullarna kommer sedan Trump tidigare i mars beslutat om USA-tullar på stål och aluminium på 25 respektive 10 procent, som träder i kraft på fredagen. Om det inte blir undantag beviljade riskerar dessa tullar även att slå direkt mot EU-företag med export till USA.