|

Polisen avbröt utredning om varghybrider – ser gärna att Luke tar vid

Det var den här bilden av det vargliknande djuret som Alajärviborna visade upp. Djuret hade setts nära en avstjälpningsplats  på orten. Zoom
Foto: Privat

Det var den här bilden av det vargliknande djuret som Alajärviborna visade upp. Djuret hade setts nära en avstjälpningsplats på orten.

Ryktet sade att varghybrider hade planterats ut i Alajärvi. Polisens undersökning strandade, men förundersökningsledaren vill att naturresursinstitutet Luke går djupare i hybridfrågan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Det hela började i mitten av april 2015 då två Alajärvibor hade stämt träff med en av naturresursinstitutet Lukes mest meriterade fältarbetare.

Han hade kommit för att hämta utrustning som tidigare använts för att sätta gps-sändare på björnar, och samtidigt passade de två rovdjurskunniga privatpersonerna på att visa upp en bild på ett vargliknande djur som fastnat på en viltkamera tre dagar tidigare.

– Det där är inte en varg. Precis så uttryckte sig fältarbetaren, säger en av personerna.

Men fältarbetaren ska ha sagt mer än så:

Annons
– Han sade att den hade odlats fram i Vieremä, transporterats hit och släppts ut.

Zoom

Ur förhörsprotokollet. Här berättar den ena Alajärvibon vad fältarbetaren sagt. Foto: Marcus Lillkvist


Orden från fältarbetaren överraskade dem båda. De tog upp saken på ett möte med kennelklubben i Kauhava fyra månader senare. På plats fanns en polisman. På hans inrådan inledde man en förundersökning om misstänkt brott mot jaktlagen då varghybrider inte får släppas ut i naturen.

"Det där är inte en varg. Precis så uttryckte sig fältarbetaren. Han sade att den hade odlats fram i Vieremä, transporterats hit och släppts ut."
Alajärviborna
Vittnade under ed vid polisförhör

Alajärviborna kallades in på förhör, den ena samma höst och den andre några månader senare, i februari 2016.

Båda hänvisade till vad fältarbetaren sagt. I förundersökningen, där de vittnade under ed, sade de bland annat:

"Jag tycker att det här måste utredas. Jag förstår inte varför det hela måste hemlighållas. Uppfödning av varghybrider som släpps ut är ingen bra sak. Det är allt annat än skydd av naturen och bör fördömas."

Zoom

De två personerna i Alajärvi vill vara anonyma eftersom vargfrågan är känslig och eftersom det de lyfter fram kan ses som myndighetskritik. Foto: Marcus Lillkvist


Nu har det gått drygt två år och förundersökningen har lagts ned, på förslag av förundersökningsledaren Juha Järvelin, en kommissarie stationerad i Seinäjoki:

– Inget tydde på att något brottsligt skulle ha inträffat under de två aktuella åren. Därför såg vi inga skäl att fortsätta.

Brott som högst kan ge ett års fängelse (det här hade varit ett sådant) måste gå till åtal inom två år. Och eftersom brottet misstänks ha skett mellan april 2013 och april 2015 har det redan blivit för gammalt.

– Visst kan hybrider ha släppts ut. Men inget tyder på att det skulle ha skett under en sådan period att vi skulle ha fått någon fälld. Ifall brottet hade varit allvarligare och preskriptionstiden längre skulle vi säkert ha fortsatt, säger Juha Järvelin.

Zoom

Beslutet om att förundersökningen läggs ned. Foto: Marcus Lillkvist


Järvelin säger sig vara "fascinerad" av de många konspirationsteorierna:

– De som går längst hävdar ju att hela den finska vargstammen består av hybrider.

Järvelin skulle gärna se att någon annan myndighet, till exempel Luke, utredde frågan vidare.

– Varför skulle de inte kunna göra det, om de bara ville?

"Varför skulle inte Luke kunna utreda saken vidare, om de bara ville?"
Kommissarie Juha Järvelin
Om möjlig avsiktlig utsättning av hybrider i naturen

Vidare önskar han sig en skärpning av lagstiftningen, så att det även skulle bli olagligt att odla fram hundar med varg-dna.

– I dag är det ju bara olagligt att släppa ut dem i naturen. För polisen är det mycket svårt att bevisa att det skulle ha hänt.

De två Alajärviborna har inte hört ett knyst om utredningen fram tills det att Vasabladet och ÖT tar kontakt och stämmer träff med dem.

För första gången får de då reda på att förundersökningen avslutats för ungefär ett år sedan.

– Det är chockerande och upprörande, kommenterar de.

Zoom

Lukes fältarbetare och Alajärviborna träffades på den lokala macken för tre år sedan. På bilden syns en av Alajärviborna och fältarbetaren. Foto: Privat


Det som förvånar dem är att förundersökningen - enligt dem - aldrig blev färdig då den Lukeanställda inte kallats till förhör.

– Hela historien luktar bränt. Har polisen skyddat honom, frågar de sig.

De menar att Luke eller till och med Jord- och skogsbruksministeriet blandat sig i, och "sett till" att polismyndigheterna inte gräver vidare i saken. Men varför skulle de det?

Jo, de två antar att fältarbetaren – pressad av sina chefer – själv ville få till stånd en granskning av Finlands vargstam.

– Vi tror att han försade sig halvt av misstag, halvt med flit. Hade han kallats in på förhör skulle han ha tvingats tala under ed. Det hade varit pinsamt både för honom, för Lukes ledning och för Jord- och skogsbruksministeriet, hävdar de två som fortsätter:

– Hans vittnesmål skulle ha visat att det är något fel på Finlands vargstam. Det skulle ha visat att myndigheterna inte har kontroll.

"Det här är chockerande och upprörande. Hela historien luktar bränt. Har polisen skyddat fältarbetaren och Luke?"
Alajärviborna

Polisutredaren Juha Järvelin försvarar sig:

– Det stämmer absolut inte att någon skulle ha försökt påverka mig eller åklagaren. Vi hade redan lagt ned ett stort antal arbetstimmar på utredningen. Vi såg ändå ingen möjlighet att gå vidare.

Zoom

Ur förhörsprotokollet. Den ena Alajärvibon berättar att det funnits skällande vargar i området. Foto: Marcus Lillkvist


Fältarbetaren jobbar för Luke, men enligt växeltelefonisten saknar han telefonnummer. Efter flera försök når vi honom ändå till slut. Han bestrider att han skulle ha sagt att hybrider odlats och släppts ut:

– Nej, något sådant har jag inte sagt. Finlands vargstam är ren. Vi har upptäckt några få hybrider, men de har skjutits bort.

Förordning ska stoppa varghundarna

  • Det är redan förbjudet att importera hundar med varggener till Finland. Det är också förbjudet att släppa ut sådana djur i naturen.
  • Nu förbereder Jord- och skogsbruksministeriet en förordning som ska göra det förbjudet att odla fram sådana hundar, att hålla dem som husdjur och att sälja dem.
  • Det som avses är varghundar i upp till fjärde generationen (vilket motsvarar minst sex procent varg).
  • Sådana hundar som redan finns får hållas tills de dör naturligt, men de får inte para sig.
  • Förordningen väntas träda i kraft ännu i maj i år. Syftet med den är att undvika en försvagning av den finska vargstammen.
  • Källa: Pekka Kempainen, Jord- och skogsbruksministeriet

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan