Den misstänkte gärningsmannen ska ha kapat en bil i Carcassonne i södra Frankrike på fredagsmorgonen. En person i bilen dödades och en skadades. Därefter ska kaparen ha avlossat skott mot fyra civilklädda kravallpoliser som var ute och joggade i Carcassonne. En av poliserna skadades och fick föras till sjukhus.

Klockan 11.15 tog sig den misstänkte in på en stormarknad i staden Trèbes, mindre än 10 kilometer från Carcassonne, och skott avlossades. Enligt det franska inrikesdepartementet dödades två personer och en skadades allvarligt på stormarknaden.

Strax efter klockan tre på eftermiddagen rapporterar AFP på Twitter att den misstänkte förövaren dödats då gendarmer stormade stormarknaden.

Enligt tv-kanalen France Info fanns 200–300 poliser och gendarmer på plats vid stormarknaden. AFP rapporterar att säkerhetstjänsten sedan tidigare har haft ögonen på den misstänkte gisslantagaren som potentiell extremist.

Gisslantagaren ska när han befann sig inne på varuhuset ha sagt att han bekänner sig till jihadiströrelsen IS och krävt att Salah Abdeslam, som misstänks för delaktighet i terrordåden i Paris i november 2015 då 130 människor dödades, skulle släppas fri, rapporterar Reuters med hänvisning till tv-kanalen BFM.

Enligt Frankrikes inrikesminister Gérard Collomb var också den misstänkte gisslantagaren i Trèbes känd av polisen sedan tidigare. Men inte som potentiell extremist som det uppgetts tidigare, utan för att ha begått småbrott, rapporterar Reuters.

Frankrikes president Emmanuel Macron kallade, i samband med ett EU-möte i Bryssel, gisslansituationen för en terrorattack.

"Jag lovar Trèbes invånare total solidaritet och mobilisering av statens tjänster och dess ordningsstyrkor", skriver den franske presidenten på Twitter.