Turull skulle under lördagen ha deltagit i en omröstning i regionparlamentet om hans nominering till posten som regionens president. Han har nu gripits tillsammans med förre talmannen Carme Forcadell och ytterligare tre tidigare ministrar i regionregeringen på order av Spaniens högsta domstol.

Domaren Pablo Llarena meddelade tidigare i dag att 25 katalanska ledare kommer att åtalas. Tretton av dem åtalas för uppror, ett brott som kan straffas med upp till 25 års fängelse i Spanien. De övriga kommer att ställas inför rätta för mindre allvarliga brott som förskingring och olydnad.

Till dem som åtalas för uppror för att ha organiserat höstens uppmärksammade folkomröstning om självständighet hör den förre regionpresidenten Carles Puigdemont, som lever i självvald exil i Belgien, och hans tilltänkte efterträdare Turull.

En annan av de 13 är Marta Rovira, ledare för separatistpartiet ERC, Hon meddelar att hon redan har flytt landet. Hon är därmed den sjunde katalanska separatistledare som går i landsflykt för att undgå åtal.









(TT-AFP-Reuters)