Den misstänkte, en 26-åring hemmahörande i Carcassonne i södra Frankrike, dödades efter att under tre timmar ha hållit gisslan i en stormarknad. Enligt Frankrikes inrikesminister Gerard Collomb tros han ha agerat på egen hand.

President Emmanuel Macron meddelar i ett tv-sänt tal att tre personer dödades och 16 skadades i attackerna. Den franske presidenten benämner händelserna som "islamistisk terrorism", och att landets säkerhetstjänst kontrollerar uppgiften om att terrorgruppen IS säger sig stå bakom dådet, apporterar Reuters.

Macron säger också att tillståndet för den polis, som hyllas som en hjälte efter dramat, är livshotande.

När gärningsmannen tog en i gisslan som mänsklig sköld erbjöd sig den lokale polismannen att byta plats med denna. Han lämnade sedan sin telefon med öppen linje på ett bord så att kollegorna utanför kunde höra vad som pågick inne i affären.

När skotten inifrån varuhuset upphörde stormade nationalgardet stormarknaden och den misstänkte gärningsmannen dödades. Polismannen som befann sig inne i varuhuset tillsammans med gisslantagaren skadades samtidigt allvarligt.

Inrikesminister Gerard Collomb prisar polismannen för hans mod, och kallar det en "hjälteinsats", skriver AFP.

Ytterligare en polis skadades under stormningen.

Det var på fredagsmorgonen som den misstänkte gärningsmannen kapade en bil i staden Carcassonne. En person i bilen dödades med ett skott i huvudet, och en skadades. Därefter avlossade kaparen skott mot fyra civilklädda kravallpoliser som var ute och joggade i staden. En av poliserna skadades allvarligt och fick föras till sjukhus.

Klockan 11.15 tog sig den misstänkte in på en stormarknad i den lilla staden Trèbes, mindre än 10 kilometer från Carcassonne, och började skjuta. Enligt det franska inrikesdepartementet dödades två personer och en skadades allvarligt på stormarknaden.

200–300 poliser och gendarmer fanns på plats vid stormarknaden och de lyckades evakuera gisslan, rapporterar tv-kanalen France Info.

Gisslantagaren sade inne i varuhuset att han bekänner sig till jihadiströrelsen IS och krävde att Salah Abdeslam, som misstänks för delaktighet i terrordåden i Paris i november 2015 då 130 människor dödades, skulle släppas fri, säger borgmästaren i Trèbes.

Terrorgruppen påstår också via en av sina propagandakanaler att man ligger bakom dådet.

Enligt Gérard Collomb var den misstänkte gisslantagaren i Trèbes känd av polisen sedan tidigare. Men inte som potentiell extremist som det uppgetts tidigare, utan för att ha begått småbrott, rapporterar Reuters.

– Vi hade honom under övervakning, men trodde inte att han radikaliserats, säger Collomb.