|

Regeringen förbjuder förbränning av stenkol 2029

NyhetsbildZoom
Miljöminister Kimmo Tiilikainen vill förbjuda förbränningen av stenkol från och med 2029. Foto: Jarno Mela/Lehtikuva
Regeringen har beslutat att förbjuda användningen av stenkol i energiproduktionen från och med 2029. De städer som går in för att avveckla stenkolen i sin energiproduktion redan 2025 eller tidigare kan få ekonomisk uppbackning av staten.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– För att stävja klimatförändringen måste vi reducera växthusgasutsläppen mycket snabbare än vad vi tidigare har räknat med. Genom att frångå användningen av stenkol i energiproduktionen kan klimatutsläppen reduceras avsevärt, säger miljöminister Kimmo Tiilikainen.


Regeringen erbjuder ett stödpaket på sammanlagt 90 miljoner euro som kan användas för att stödja övergången till förnybar energi och satsa på investeringar i ny teknik som ersätter stenkolen. Stödpaketet uppfyller EU:s krav och regler på statliga understöd.

– Genom att stödja kraftvärmeproduktion som förlitar sig på förnybara energikällor tryggar vi samtidigt att produktionskapaciteten är tillräcklig också i samband med konsumtionstoppar, säger Tiilikainen.


Stödpaketet finansieras genom att rikta om stödet från förnybar el till förnybar värme. Regeringen siktar på att lämna en proposition om avvecklingen av stenkolen till riksdagen nästa höst.

Kommentarer
|

Billiga bönor ger bittra konsekvenser

Nyhetsbild
78 miljoner säckar arabica och 46 miljoner säckar robusta exporterades under en 12-månadersperiod. Foto: Christine Olsson/TT
Kaffepriset fortsätter att sjunka. Men samtidigt som konsumenterna gläds åt billigt fika innebär det låga priset ett hot mot odlarna och kan på sikt leda till kaffebrist. – Man måste tjäna pengar på sin kaffeodling så att man kan ge mat till sina barn, säger Minette Rosen, ansvarig för kaffeinköp för Zoégas.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan