|

Regeringen förbjuder förbränning av stenkol 2029

NyhetsbildZoom
Miljöminister Kimmo Tiilikainen vill förbjuda förbränningen av stenkol från och med 2029. Foto: Jarno Mela/Lehtikuva
Regeringen har beslutat att förbjuda användningen av stenkol i energiproduktionen från och med 2029. De städer som går in för att avveckla stenkolen i sin energiproduktion redan 2025 eller tidigare kan få ekonomisk uppbackning av staten.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– För att stävja klimatförändringen måste vi reducera växthusgasutsläppen mycket snabbare än vad vi tidigare har räknat med. Genom att frångå användningen av stenkol i energiproduktionen kan klimatutsläppen reduceras avsevärt, säger miljöminister Kimmo Tiilikainen.


Regeringen erbjuder ett stödpaket på sammanlagt 90 miljoner euro som kan användas för att stödja övergången till förnybar energi och satsa på investeringar i ny teknik som ersätter stenkolen. Stödpaketet uppfyller EU:s krav och regler på statliga understöd.

– Genom att stödja kraftvärmeproduktion som förlitar sig på förnybara energikällor tryggar vi samtidigt att produktionskapaciteten är tillräcklig också i samband med konsumtionstoppar, säger Tiilikainen.


Stödpaketet finansieras genom att rikta om stödet från förnybar el till förnybar värme. Regeringen siktar på att lämna en proposition om avvecklingen av stenkolen till riksdagen nästa höst.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan