Finnpulp vill bygga världens största fabrik för bioprodukter i Kuopio

Finnpulp planerar en bioekonomisk storsatsning i Kuopio. Den nya fabriken ska bland annat finansieras av bolagets kinesiska delägare Hengan International.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt Finnpulp sväljer förstudierna och planeringen av bygget omkring 15 miljoner euro. Den nya produktionsanläggningen ska bli världens största fabrik som helt och hållet förlitar sig på barrträd och framställer bioprodukter.

Det slutgiltiga investeringsbeslutet ska fattas under det första kvartalet nästa år då förstudien är gjord och analyserna har utvärderats.

Hengan International har köpt 36,5 procent av Finnpulps aktier och enligt en uppgörelse mellan bolagen har Hengan International möjlighet att utöka sin ägarandel i Finnpulp till 49 procent.

Hengan International är noterat på börsen i Hong Kong och bolaget har redan lagt beslag på 20 procent av den växande kinesiska marknaden för tillverkning av mjukpapper. Finnpulps övriga delägare MTK och Grizzly Hill Capital har också utökat sina ägarandelar till 11,5 procent för att trygga den ekonomiska uppbackningen av projektet.

Regionförvaltningsverket beviljade miljötillstånd för fabriken i fjol. Investeringen beräknas kosta 1,4 miljarder euro och sysselsätta närmare 1 500 personer i norra Savolax. Fabriken kommer att svälja cirka 6,7 miljoner kubikmeter virke per år.


Kommentarer
|

Nordkalks vd Hannu Hautala avgår

Nordkalk möblerar om bolagets ledning. Hannu Hautala avgår som vd "med omedelbar verkan".
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

WHO listar vaccinmotstånd som hälsofara

HÄLSA Vaccinmotståndet riskerar den framgångsrika bekämpningen av smittosamma sjukdomar, bedömer WHO. De senaste åren har mässlingsfallen ökat med nästan en tredjedel.

Nyhetsbild
Lokalt

Nu avmattas byggandet i Karleby– "Återgång till det normala"

KARLEBY De senaste åren har det byggts väldigt många bostäder i Karleby, men nu ser byggandet ut att avmattas. Karlebygatan 22 byggs inte detta år.

Nyhetsbild
Lokalt

Kommundirektören utreder ÖK-fastigheten: "Det är inte alldeles enkelt"

PEDERSÖRE Motionen om en åtgärdsplan för Österbottens kötts gamla fastighet i Bennäs behandlades i Pedersörestyrelsen i måndags. Kommundirektör Stefan Svenfors fick i uppgift att utreda ärendet.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan