Finnpulp vill bygga världens största fabrik för bioprodukter i Kuopio

Finnpulp planerar en bioekonomisk storsatsning i Kuopio. Den nya fabriken ska bland annat finansieras av bolagets kinesiska delägare Hengan International.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt Finnpulp sväljer förstudierna och planeringen av bygget omkring 15 miljoner euro. Den nya produktionsanläggningen ska bli världens största fabrik som helt och hållet förlitar sig på barrträd och framställer bioprodukter.

Det slutgiltiga investeringsbeslutet ska fattas under det första kvartalet nästa år då förstudien är gjord och analyserna har utvärderats.

Hengan International har köpt 36,5 procent av Finnpulps aktier och enligt en uppgörelse mellan bolagen har Hengan International möjlighet att utöka sin ägarandel i Finnpulp till 49 procent.

Hengan International är noterat på börsen i Hong Kong och bolaget har redan lagt beslag på 20 procent av den växande kinesiska marknaden för tillverkning av mjukpapper. Finnpulps övriga delägare MTK och Grizzly Hill Capital har också utökat sina ägarandelar till 11,5 procent för att trygga den ekonomiska uppbackningen av projektet.

Regionförvaltningsverket beviljade miljötillstånd för fabriken i fjol. Investeringen beräknas kosta 1,4 miljarder euro och sysselsätta närmare 1 500 personer i norra Savolax. Fabriken kommer att svälja cirka 6,7 miljoner kubikmeter virke per år.


Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan