Turerna kring regeringens planer på en landskapsreform har varit många och långa, och Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori har varit en av de synligaste kritikerna. Mejlkorrespondens som Helsingin Sanomat fått tag på visar att Vapaavuori enträget försökt övertyga statsminister Juha Sipilä (C) att huvudstadsregionen borde bilda ett eget landskap i samband med reformen. I regeringens plan skulle Helsingfors ingå i landskapet Nyland.

I ett mejl som Vapaavuori skickat den 16 februari föreslår han att huvudstadsregionens landskap skulle omfatta Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla. Ett annat alternativ skulle enligt Vapaavuori vara att också Kyrkslätt och Kervo ingår i landskapet.

Regeringen tände inte på Vapaavuoris förslag, och motiverade sin ståndpunkt bland annat med att landskapsreformens tidtabell inte möjliggör skapandet av huvudstadsregionens landskap. Vapaavuori kontrade med att det verkar handla om regeringens brist på motivation, snarare än på tidtabellsproblem.

– Problemet verkar framför allt vara bristen på politisk vilja, inte utmaningarna med tidtabellen, skriver Vapaavuori enligt HS i ett mejl den 26 februari.

Regeringens landskapsreform går ut på att dela Finlands fastland i 18 landskap. Tanken är att landskapen ska inleda sin verksamhet i januari 2020 och ta över en stor del av de nuvarande kommunernas lagstadgade uppgifter. Planerna har stött på motstånd från Finlands stora städer.