Under rättegången mot den danske ubåtsbyggaren Peter Madsen, som stått åtalad misstänkt för att ha mördat den svenska journalisten Kim Wall, lyfte hans försvarsadvokat Betina Hald Engmark flera gånger om upp att någon dödsorsak inte var fastställd. Hon ansåg att han därmed enbart skulle dömas för brott mot griftefriden, vilket Madsen har erkänt.

Eva Smith, professor emerita i dansk straffprocess, var dock säker på att Köpenhamns byret (tingsrätt) skulle gå på åklagarens linje om ett planlagt mord.

– På grund av övriga bevis var det väntat att han skulle dömas för planlagt mord, säger Eva Smith.

Smith får medhåll av Per Ole Träskman, professor emeritus i straffrätt vid Lunds universitet.

– En viktig del i domskälen är ju att han ändrat sin förklaring så många gånger. När de sedan lägger ihop alla olika omständigheter som talar emot hans förklaring når man upp till de beviskrav som gäller – att det är ställt bortom rimligt tvivel att han begått ett mord, säger Träskman till TT.

Han är inte förvånad över att Madsen överklagar domen till nästa instans, Østre landsrett (motsvarande svensk hovrätt).

– Där kommer försvaret att säga att bevisvärderingen inte har varit riktig och det betyder att rättegången på sätt och vis kommer att gå om i landsretten, säger Per Ole Träskman.

Peter Madsen är den 15:e brottslingen de senaste tio åren i Danmark att dömas till livstids fängelse. Efter tolv år kan straffet tidsbestämmas. Genomsnittstiden för de 17 personer som frigavs under åren 1984–2011 var knappt 17 års fängelse. En man som 1984 dömdes för ett dubbelmord i Köpenhamnstrakten är den person som suttit längst tid (34 år) i fängelse i Danmark.