Yle: Allt färre österbottningar får TBE

NyhetsbildZoom
Fästing Foto: Jonas Brunnström
Enligt Yle har inte ett enda nytt fall av TBE bokförts de senaste fem åren i Karlebyregionen. Tre fall har anmälts i Österbotten under samma period.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Institutet för hälsa och välfärds expert Jussi Sane säger till Yle att det är svårt att säga varför det minskar och att man i hela landet har sett en ökning de senaste åren när det gäller TBE.

Mellan 2000 och 2010 registrerades 15 fall av TBE i Mellersta Österbotten. 2012 registrerades ett nytt fall men sedan dess finns det inga nya fall i THL:s statistik.

Det kan finnas en förklaring till minskningen, skriver Yle. Marko Rahkonen, infektionsläkare på Möcs i Karleby, säger att de flesta fall av TBE bara handlar om lindrig feber. Då går personen som drabbats inte till läkare och får en diagnos, vilket leder till att fallet inte syns i statistiken.

Rahkonen rekommenderar att fortsätta ta vaccin eftersom att fästingarna fortfarande bär viruset.

Borrelia har också minskat i Österbotten, skriver Yle. Varje år registreras flera tusen fall i Finland. I Österbotten har antalet registrerade fall sjunkit. I fjol registrerades 14 fall i Vasa sjukvårdsdistrikt. I Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt bokfördes nio fall av borrelia i fjol.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Polisen ger anvisningar: Så här gör du om du möter en varg

Vet du när du ska ringa nödcentralen eller när man ska kontakta en rovdjurskontaktperson vid ett vargmöte? Polisen informerar om hur man ska göra.

Nyhetsbild
Lokalt

Ullavabor vill lämna Karleby – "Karleby motsätter sig inte om det är majoritetens vilja"

Karleby Delar av Ullava vill lämna Karleby och höra till Kaustby eller Toholampi i stället. Geografin och skolfrågor ligger bakom planerna.

Nyhetsbild
Lokalt

Wilma och Matilda pratade bäst – "Det var roligt att få uttrycka en åsikt"

KARLEBY Det blev både språkbad och övning i att tala inför publik när österbottniska gymnasieelever tävlade i retorik på tisdagen.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan