Yle: Allt färre österbottningar får TBE

NyhetsbildZoom
Fästing Foto: Jonas Brunnström
Enligt Yle har inte ett enda nytt fall av TBE bokförts de senaste fem åren i Karlebyregionen. Tre fall har anmälts i Österbotten under samma period.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Institutet för hälsa och välfärds expert Jussi Sane säger till Yle att det är svårt att säga varför det minskar och att man i hela landet har sett en ökning de senaste åren när det gäller TBE.

Mellan 2000 och 2010 registrerades 15 fall av TBE i Mellersta Österbotten. 2012 registrerades ett nytt fall men sedan dess finns det inga nya fall i THL:s statistik.

Det kan finnas en förklaring till minskningen, skriver Yle. Marko Rahkonen, infektionsläkare på Möcs i Karleby, säger att de flesta fall av TBE bara handlar om lindrig feber. Då går personen som drabbats inte till läkare och får en diagnos, vilket leder till att fallet inte syns i statistiken.

Rahkonen rekommenderar att fortsätta ta vaccin eftersom att fästingarna fortfarande bär viruset.

Borrelia har också minskat i Österbotten, skriver Yle. Varje år registreras flera tusen fall i Finland. I Österbotten har antalet registrerade fall sjunkit. I fjol registrerades 14 fall i Vasa sjukvårdsdistrikt. I Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt bokfördes nio fall av borrelia i fjol.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Den torra sommaren testade räddningsverkets kapacitet

KARLEBY Brandkåren var fullt sysselsatt i somras. På Mellersta Österbottens och Jakobstadsområdets räddningsverks område har man haft 80 markbränder under årets åtta första månader.

Nyhetsbild
Lokalt

Stadig grund för tro, hopp och kärlek

JAKOBSTAD Skaderisk på privata byggnader är orsaken till att de klassiska julsymbolerna tro, hopp och kärlek i år kommer hängas upp i stolpar mellan Jakobstads museum och torget.

Lokalt

Tre alternativ för konditionstrappa i Larsmo

LARSMO En konditionstrappa kan byggas på tre olika ställen vid Idrottsparken i Larsmo. Det visar den utredning som fritidssekreteraren gjort.

Nyhetsbild
Lokalt

Under karatemästarens vakande öga går träningen som en dans

VÖRÅ När en äkta Sensei kommer för att ge lektioner i karate, då lyssnar man. Är mästaren 90 år gammal, heter Mitsusuke Harada och har grundat skolan Karate do Shotokai gör man det med vördnad. Tar sig mästaren till Vörå, då har karateintresserade österbottningar hittat en guldgruva av sällan skådat slag.

Mest läst senaste veckan