EU:s utrikeschef Federica Mogherini tar först emot utrikesministrarna från Storbritannien, Tyskland och Frankrike för ett enskilt möte.

Därefter ska kvartetten i samlad tropp träffa Irans besökande utrikesminister Mohammed Javad Zarif.

– Vi ska prata om vad vi kan göra gör att hjälpa brittiska och europeiska företag att få lite förtroende för att de fortfarande kan göra affärer, sade den brittiske utrikesministern Boris Johnson på måndagen, enligt Reuters.

Oron är annars stor för att USA:s avhopp från kärnavtalet med Iran (JCPOA) ska medföra sanktioner även mot europeiska företag, om inte dessa avslutar sina kontakter till Iran.

– Tyvärr är det så att det kommer att bli svårt för många företag, för många affärer görs upp med banker som har aktivitet i USA och där företagen själva har aktivitet i USA och då kan man riskera att få någon form av negativ respons från USA:s sida. Det gör att det är en väldigt dålig situation, sade handelsminister Ann Linde (S) i samband med ett EU-ministermöte i Bryssel på måndagen.

Den svenska exporten till Iran har fyrfaldigats sedan Iran-avtalet trädde i kraft.

– Men nu kommer det att läggas en våt filt på exporten till Iran, befarade Linde.

Inför dagens möte passade USA:s utrikesminister Mike Pompeo på att ringa runt till de tre EU-tungviktarna.

"Utrikesministern betonade att USA och våra europeiska allierade delar ett starkt intresse av att förhindra Iran från att utveckla kärnvapen och motarbeta den iranska regimens destabiliserande agerande i regionen. Han hoppas att vi kan fortsätta det starka samarbetet", meddelades efteråt i ett uttalande, enligt Reuters.

Zarif kommer i sin tur till Bryssel från Moskva där han träffade den ryske kollegan Sergej Lavrov under måndagen.

– Vi arbetar väldigt bra tillsammans med Ryssland och kommer att fortsätta med det. Ryssland har alltid sagt att det kommer att följa JCPOA, sade Zarif på en presskonferens, enligt nyhetsbyrån Interfax.

För EU är situationen knivig. De transatlantiska banden till USA är starka och viktiga, inte minst säkerhetspolitiskt. Samtidigt finns redan slitningar på den ekonomiska sidan, med de nyinförda amerikanska stål- och aluminiumtullar som EU hittills bara fått ett tillfälligt undantag ifrån.

Exakt tidpunkt har ännu inte meddelats för dagens möte, mer än att det kommer att äga rum "tidigt under kvällen".

Redan på onsdag klättrar sedan frågan upp ännu ett snäpp när Iran-avtalet och relationerna till USA också ska avhandlas när EU:s stats- och regeringschefer samlas till en arbetsmiddag i Sofia i Bulgarien.

Fakta: EU:s tunga utrikeskvartett

  • * Federica Mogherini, född 1973, tillhör socialdemokratiska PD i Italien och är EU:s utrikeschef sedan hösten 2014. Dessförinnan var hon utrikesminister i Matteo Renzis regering mellan februari och oktober samma år.
  • * Boris Johnson, född 1964, tillhör Konservativa partiet i Storbritannien, där han är utrikesminister sedan juli 2016. Han var dessförinnan bland annat EU-korrespondent i Bryssel på 1990-talet och borgmästare i London 2008–16.
  • * Jean-Yves Le Drian, född 1947, har länge tillhört Socialistpartiet i Frankrike och är en av de få ministrar i president Emmanuel Macrons regering som även var ministrar under företrädaren Francois Hollande. Le Drian är utrikesminister sedan maj 2017 och var dessförinnan försvarsminister från 2012.
  • * Heiko Maas, född 1966, tillhör socialdemokratiska SPD i Tyskland och blev utrikesminister så sent som i mars i år, då SPD till sist sade ja till en koalition med konservativa CDU/CSU. Maas var tidigare justitieminister från 2013 och ledde SPD i Saarland i 18 år fram till i våras. (TT)