Närmare 60 palestinier sköts ihjäl av israeliska soldater på måndagen vid gränsen mellan Israel och Gazaremsan och många hundra skottskadades, enligt palestinska myndigheter. Den 43-årige ortopeden Simon Östling var på ett sjukhus i centrala Gazaremsan och han opererade oavbrutet från åttaiden på måndagsmorgonen till 03.30-tiden på tisdag morgon.

– Sedan sov jag några timmar innan jag fortsatte hela dagen i dag, säger han.

Östling säger att sjukhuset har 60–70 vårdplatser – men på måndagen kom cirka 400 skottskadade människor in. De hade små ingångshål i kroppen och stora utgångshål, säger Östling.

– Det är till största delen skador i nedre delen av kroppen. Det är fula skador, med komplicerade frakturer och med skelettdelar och mjukdelar som saknas.

– En stor del av skadorna är invalidiserande, fortsätter han.

Östling blev läkare 2003, och är sedan tre veckor på sitt första utlandsuppdrag för MSF.

TT: Har du sett något liknande tidigare?

– Nej, absolut inte.

Israels militär försvarar sig med att soldaterna bara öppnar eld för att stoppa människor som försöker forcera gränsen, genomför attacker eller försöker förstöra stängslet vid gränsen. Försvarsminister Avigdor Lieberman säger att gränsen ska försvaras med alla medel.

Sedan den 1 april har MSF tagit emot över 800 patienter med skottskador i Gazaremsan, som sedan drygt tio år är under israelisk blockad. Nio av tio har skjutits i den nedre delen av kroppen.

Det innebär att fler patienter med livshotande skador har mottagits under tre veckor än under hela 2014 då Israel genomförde sin militäroffensiv "Operation protective edge".

Enligt hjälporganisationen rör det sig om mycket allvarliga skador som är "extremt svåra" att behandla och som kommer att få konsekvenser för resten av livet för en stor del av patienterna.

MSF fördubblar nu sina insatser för att möta de skriande behoven, och för att kunna ta hand om de cirka 1 500 personer som enligt palestinska myndigheter har skottskadats.

Marie-Elisabeth Ingres, landansvarig vid MSF, säger att organisationen är mycket oroad över risken för infektioner hos de skadade och för amputationer.

– Det råder brist på mediciner och sjukvårdsutrustning i Gazaremsan sedan tidigare och när belastningen ökar på det här sättet är hela hälsovårdssystemet på väg att kollapsa, säger hon till TT.

Simon Östling håller med, och säger att det bara efter de senaste veckornas händelser skulle behövas ett stort sjukhus i Gazaremsan som är särskilt inriktat på rehabilitering.

– Antalet svåra skador som kräver flera operationer här skulle även det svenska sjukvårdssystemet har klara svårigheter att hantera.

TT: Hur känns allt det här för dig?

– Jag är trött, men det känns bra att kunna hjälpa till. Men det känns tragiskt med alla dessa unga desperata människor som går fram mot ett gränsstängsel fast de vet att de kan bli skjutna.