Tom Wolfe började sin karriär som journalist och blev sedan en av de ledande företrädarna för new journalism – litterär journalistik.

– New journalism är att man använder litterära stilmedel utan att hitta på. Allting är sant och korrekt enligt vanliga journalistiska kriterier men ändå berättat som om det vore roman eller novell, säger Jan Guillou.

Och enligt Guillou var Tom Wolf betydligt mer inflytelserik som journalist och företrädare för new journalism än vad han sedan blev som författare.

– Han försökte gång på gång att skriva den så kallade stora amerikanska romanen. Men en del av hans böcker är starkt journalistiskt präglade som "The right stuff" ("Rätta virket") som handlar om astronauter, säger Jan Guillou.

Och boken ”Rätta virket”, om det amerikanska rymdprogrammet Mercury, blev just ett av Tom Wolfs mest kända verk.

– Den är ju egentligen ett new journalism-reportage fast i kolossalformat, säger Jan Guillou.

Enligt Guillou har Tom Wolfe skrivit böcker som man kommer ihåg länge och "uppskattar till väldigt hög grad". Han kan själv identifiera sig med Wolfes författarstil.

– Jag har haft ett väldigt stort nöje av hans böcker. Det är inte så konstigt eftersom jag själv skriver på ungefär samma sätt. Han började som journalist och blev sedan författare och när han blev författare ägnade han sig inte så mycket åt journalistik längre. Det är en karriär som förefaller mig bekant.

TT: Har du någon speciell relation till någon av hans böcker?

– Ja, till "A man in full" ("En riktig man") som är journalistisk litteratur, den skildrar den amerikanska drömmen som har förvanskats och blivit förtryckande. Den är mycket skickligt gjord.

Wolfe avled i måndags på ett sjukhus på Manhattan i New York där han vårdades på grund av en infektion.