Löfven chockstartar mötet med en båtresa till Ulvöns salteri i Örnsköldsviks skärgård, i hjärtat av Höga kusten. Här görs Sveriges anrika surströmming, Ulvöprinsen.

– Jag ser fram emot att visa mina nordiska kollegor många fina platser som ligger mig så varmt om hjärtat. För mig är det här platsen där jag finner lugn och styrka och där jag laddar batterierna i det här ganska hårda arbetet, säger Stefan Löfven på båten.

– Vi på väg till Ulvön, pärlan på Höga kusten. Där ska vi äta surströmming. Islands statsminister har sagt att hon ska prova. Vi får se om de andra vågar. Jag kommer hur som helst att stå först i kön, säger Löfven.

På tisdagsmötets dagordning står bland annat det nordiskt samarbetet och aktuella utrikes- och säkerhetspolitikiska frågor.

– Det är viktigt i denna ganska turbulenta tid att vi har ett starkt nordiskt samarbete, säger Löfven.

Zoom

Statsminister Stefan Löfven (S) och hustrun Ulla hälsar Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir. Foto: Erik Mårtensson / TT


De informella statsministermötena hålls varje år i det land som är ordförande för det nordiska samarbetet. Det nordiska samarbetet, liksom aktuella utrikes- och säkerhetsfrågor och EU-frågor står alltid på agendan.

Den här gången ska även digitaliseringen och 5G diskuteras.

Tvådagarsmötet avslutas med en arbetslunch med de självstyrande regionerna Åland, Grönland och Färöarna samt Nordiska rådet och nordiska ministerrådet. En gemensam presskonferens hålls på onsdag klockan 12 finsk tid.

Zoom

Statsminister Stefan Löfven (S) tar emot sina nordiska kollegor med ett besök på Ulvöns salteri som gör surströmming. Arkivbild. Foto: Susanne Lindholm/TT