Sydkoreas president Moon Jae-In och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un diskuterade bland annat det planerade och därefter inställda toppmötet mellan Kim och USA:s president Donald Trump i Singapore i juni, enligt Reuters. Moon kommer att tillkännage resultatet av det två timmar långa samtalet på söndagsmorgonen lokal tid, uppger sydkoreanska regeringstjänstemän. Mötet ägde rum strax norr om den starkt befästa gränsen mellan de två koreanska staterna.

I april hölls ett lyckat möte mellan Moon och Kim, också det vid den demilitariserade zonen. Efter det meddelade USA att ett möte om nedrustning skulle hållas mellan Trump och Kim i Singapore den 12 juni. Därefter blev regimen i Pyongyang förargad av Sydkoreas och USA:s militärövningar runt Koreahalvön, och av att amerikanska ledare drog paralleller till Libyen – ett förnedrande exempel för Pyongyang eftersom diktatorn Muammar Gaddafi där gick med på att avstå från kärnvapen, men sedan störtades och lynchades.

USA klagade på att Nordkorea inte besvarade kontaktförsök, och i torsdags skrev Trump ett brev till Kim med beskedet att Singapore-mötet ställts in. Det utlöste dock beklaganden från flera av de båda ländernas viktigaste allierade, och uppenbarligen febril diplomatisk aktivitet.

I fredags hälsade Nordkoreas regim att den är beredd att mötas och prata, "när som helst, på vilket sätt som helst". Ett scenario som nu ser ut att kunna bli verklighet, trots allt.

"Om nödvändigt kommer det att förlängas", så att det pågår i flera dagar, skriver Trump på Twitter angående det potentiella mötet.