|

DEBATT: Vargen är farligare än biet och huggormen

Senaste fredag var det stort polispådrag efter att en varg hade setts i Jakobstad. Zoom
Foto: Arkiv/ Jonas Brunnström

Senaste fredag var det stort polispådrag efter att en varg hade setts i Jakobstad.

Is i magen om vargar skrev Henrik Othman i ÖT (16.5). Med sitt inlägg visar han att vargdebatten drabbats av samma sjuka som all annan debatt i dagens samhälle.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln
Det här är en argumenterande text. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Samhällets problem bagatelliseras och intresset för kunskap och fakta lyser med sin frånvaro. Få tänker på att det faktiskt finns seriös forskning tillhanda för den som vill gå djupare i problemen.

Människornas rädsla för stora rovdjur bör inte undervärderas. Rädslan finns hos alla levande varelser och den är en förutsättning för att en art skall överleva. Jag har inte till detta datum träffat på ett enda djur som avsiktligt exponerat sig eller sin avkomma för dödliga hot med undantag av människan som gärna leker med döden.

Vårt västerländska samhälle arbetar för individens trygghet och strävar till att minska risken för att individen skall komma till skada. Vi har en fungerande hälsovård och en poliskår som bevakar vår hälsa och välfärd. Privata personer får inte utan orsak inneha sprängämnen.

Inte heller får man bära på skjutvapen eller knivar på offentliga platser. Allt för att minska riskerna att någon kan komma till skada. Omvänt kan vi säga att vi minskar risken för att individerna i vårt samhälle exponeras för olika typer av dödliga hot även om sannolikheten att någon blir slumpmässigt dödad är närmast obefintlig.

Annons
Sedan kommer vargen och vänder på tårtan. Vargen är ett rovdjur vars hela tillvaro är inriktad på att jaga och äta andra djur. Att människan av någon orsak skulle utgöra ett undantag i vargens diet är bara en urban önskedröm. Den kända ryska vargforskaren Dmitry I Bibiokov skrev 1980 i ett brev via Elis Pålsson till vargforskaren Anders Bjärvall i Sverige: ”Det är inte lämpligt att sprida uppfattningen att Eurasiens vargar är ofarliga för människan”. Vargen har inte ändrat sig sedan dessa ord, men plötsligt blundar vi för detta uppenbara faktum som redan dokumenterats av bland annat Aristoteles (384 – 322 f.kr).

Vargen har potential att attackera människor. Flera tidigare tiders forskare anser att cirka 30 procent av de fullvuxna och könsmogna vargarna kan vara aggressiva mot människan och vid ett möte med en varg kan man aldrig veta hur vargen kommer att bete sig. Alla rovdjur är till sin natur rädda för att ta en kamp och skada sig. Ett skadat rovdjur är ett dött rovdjur. Om en varg däremot tror att den klarar sig i kampen mot ett bytesdjur och någon händelse stimulerar jaktdriften kan ett anfall vara ett faktum.

Om vi jämför olika dödsorsaker på Othmans sätt och kommer fram till att vargen plötsligt blir ofarlig bör vi nog tänka om. Ett betydligt bättre resonemang vore följande:

Ett barn möter varje dag på sin skolväg en varg, ett bi, en katt och en huggorm. Vilket av dessa djur är farligast? Orsakerna bakom vargrädslan måste ses mot en sådan bakgrund.

Ett barn möter varje dag på sin skolväg en varg, ett bi, en katt och en huggorm. Vilket av dessa djur är farligast?

Personligen tror jag att vargen är den som utgör det största hotet trots att ”ingen människa dödats av varg i Finland sedan 1880-talet”. Detta beror inte på att vargen blivit ofarligare utan den har under alla dessa år varit närapå utrotad. Den lilla population som funnits har undvikit människan på grund av jakttrycket och dagens tama gårdsvargar såg man inte röken av på 1980-talet.

En annan faktor som spelar in är vår sjukvård. Vargbett var den vanligaste dödsorsaken som i forna tider som förorsakades av varg. Detta kan idag botas med antibiotika och effektiv sjukvård. Vi har exempel på vargbett i dagens Ryssland, där vargarnas attacker mot människor är ett faktum ännu i denna dag. Den forna dödsorsaken ”bortsnappad av varg” (så kallad child lifting) har inte sedan 1880-talet påträffats i Finland trots att den är allmänt förekommande i länder där barn rör sig i skog och mark.

För att man skall förstå vansinnet i dagens vargdyrkan och retorik bör man fundera på påståendet: ”Tyrannosaurus Rex (om den kunde återupplivas) vore helt ofarlig för människan. Den har ju aldrig dödat en enda människa!”

Mest läst senaste veckan