Rakhmat Akilov dömdes i torsdags av Stockholms tingsrätt för terroristbrott genom fem mord och allmänfarlig ödeläggelse, samt för försök till terroristbrott genom 119 mordförsök och 24 fall av framkallande av fara för annan. Straffet blev livstids fängelse och livstids utvisning.

– Nu har jag haft tillfälle att studera domen mer noggrant, gått igenom alla delar och jag kan konstatera att den är oerhört välskriven. Jag innehar samma uppfattning som domstolen, säger Hans Ihrman.

Han konstaterar att domstolen gått på hans linje i nästan samtliga fall.

– Sedan finns det ett enskilt fall där målsäganden inte anses ha utsatts för brott, att det inte varit styrkt. Det har jag mer noggrant funderat på och också konsulterat det målsägandebiträde som företräder det brottsoffret och vi har kommit överens om att vi inte kommer att överklaga, utan vi accepterar domstolens resonemang helt enkelt, säger han.


I går meddelade den 40-årige uzbekens advokat Johan Eriksson att Akilov inte tänker överklaga domen.

– Det som jag tänker är att han skulle ha haft väldigt små möjligheter att få en ändring i hovrätten. Bevisläget är sådant och domen så pass välskriven så jag har svårt att se att hovrätten skulle komma fram till några andra slutsatser, säger Hans Ihrman.

Enligt Johan Eriksson har Akilov fått nog efter att ha suttit väldigt länge på häktet med hårda restriktioner.

– Jag har full respekt för Kriminalvårdens bedömning. I det här fallet har de ju tittat på brottets karaktär och vad han avgett för avsikter kring gärningen och då har man kommit fram till att det här varit nödvändigt, och det tycker jag är svårt att ha några synpunkter på, säger Hans Ihrman.

Dådet och domen

  • Klockan 14.53 den 7 april 2017 kom larm om att en lastbil kört in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och sedan kraschat in i varuhuset Åhléns. Fem människor dödades och ett tiotal skadades.
  • I januari i år åtalades gärningsmannen Rakhmat Akilov vid Stockholms tingsrätt. Han misstänktes för terroristbrott och försök till terroristbrott genom mord på fem personer, mordförsök alternativt framkallande av fara för annan i 124 fall, samt framkallande av fara gentemot 20 personer.
  • Tingsrätten anser att Rakhmat Akilov gjort sig skyldig till terroristbrott genom fem mord och allmänfarlig ödeläggelse. Han döms även för försök till terroristbrott genom 119 mordförsök och 24 fall av framkallande av fara för annan. Straffet blir livstids fängelse och livstids utvisning.
  • Källa: Stockholms tingsrätt m.fl.