|

Polisen intensivövervakade trafiken – tog över 150 misstänkta rattfyllerister

NyhetsbildZoom
Blåstest Foto: Arkiv/Daniel Nissén
Förra veckan intensifierade polisen sin övervakning av rattfylleri. Under en dag och två nätter åkte 152 misstänkta rattfyllerister fast. Nästan en tredjedel av fallen betecknas som grova.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Övervakningen gjordes på trafiknykterhetsdagen som inföll onsdagen samt på fredags- och lördagsnätterna.

Vid övervakningen åkte 152 misstänkta rattfyllerister fast. Av dem gällde 121 fall alkohol medan det i 31 fall handlade om narkotika. 48 av fallen var grova.

Utöver det registrerades 16 narkotikabrott och två skjutvapenbrott och dessutom åkte 41 efterlysta personer åkte fast.

Vid övervakningen gjordes sammanlagt 59 036 blåstest. Antalet förare som druckit alkohol men som underskred straffgränsen var 453.

Statistiskt sett var en av 388 fordonsförare som kontrollerades en rattfyllerist. Det är en synnerligen hög siffra och förklaras med att testerna gjordes under tidpunkter när förekomsten av rattfylleri är hög.

I trafikflödet är i genomsnitt en av 830 förare alkoholrattfyllerist.

Målet med övervakningen och informationen om övervakningen var att påminna förare om att berusningsmedel och trafik inte passar ihop samt att förhindra allvarliga rattfylleriolyckor.

Kommentarer
|

HS: Att låna ut pengar för snusimport kan bli dyrt

Nyhetsbild
En person som lånar ut pengar för att en bekant ska kunna köpa in snus i landet, kan bli skyldig att betala skatt för importen. Foto: SPT
Trots att långivaren själv inte får någon ekonomisk vinst av affären, är hen ändå skyldig att betala skatt för snusimporten, anser Högsta förvaltningsdomstolen.

Mest läst senaste veckan