Greklands och Makedoniens utrikesministrar skrev under överenskommelsen mellan länderna i den grekiska byn Psarades, i det natursköna gränsområdet kring Prespasjön. På plats fanns representanter för både FN och EU.

Samtidigt, några kilometer därifrån, drabbade grekisk kravallpolis samman med demonstranter och sköt tårgas.

Överenskommelsen om namnbytet, där Makedonien blir Nordmakedonien, har mött kraftig kritik i respektive land. Det ses av många som en prestigefråga och motståndet leds av stora nationalistgrupper. Även när länderna kom överens i tisdags visade människor sitt missnöje på gatorna.

– Vi har ett historiskt ansvar för att det här avtalet inte skjuts upp och jag är övertygad om att vi kommer att klara av det, sade den grekiske premiärministern Alexis Tsipras, som klarade sig i en misstroendeomröstning om namnfrågan i det grekiska parlamentet på lördagen.

Men även hans makedonske motsvarighet Zoran Zaev har svårt på hemmaplan. I parlamentet är hans socialdemokratiska parti mindre än den konservativa, nationalistiska oppositionen som motsätter sig namnbytet. Landets president vägrar också att godkänna det.

Eftersom avtalet måste godkännas av bägge länders parlament, samt i en folkomröstning i Makedonien, kan namnbytet fortfarande komma att stoppas.

Namnkonflikten mellan de två grannländerna har blockerat vägen för Makedoniens ansökan om medlemskap i försvarsalliansen Nato och i EU. Grekland har tidigare hela tiden hotat med att lägga in sitt veto, men enligt avtalet kommer de nu sluta göra det.

När Makedonien upptogs som medlem i FN 1993 var det under namnet Före detta jugoslaviska republiken Makedonien (Fyrom).