|

Finansministeriets prognos: Tillväxten i Finland fortsätter

Finansministeriet förutspår en ökning av Finlands bruttonationalprodukt och höjning av sysselsättningsgraden, men varnar för ökad protektionism i världshandeln.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den finländska ekonomin fortsätter att växa under 2010-talets sista år, förutspår Finansministeriet i sin ekonomiska översikt. Enligt ministeriets prognos växer Finlands bruttonationalprodukt med 2,9 procent i år, med 1,8 procent år 2019 och med 1,7 procent år 2020.

Enligt ministeriet kommer också sysselsättningsgraden att stiga till 72,6 procent år 2020. År 2017 var Finlands sysselsättningsgrad 69,6 procent och ministeriets uppskattning för i år är 71,2 procent.

En ökad inkomstnivå och en förbättrad sysselsättning bidrar till att den privata konsumtionen ökar. Finansministeriet påpekar ändå att inflationen kommer att bromsa ökningen.

Överlag är ministeriet försiktigt optimistisk i sin prognos. Det spända läget inom världshandeln och hotet om höjda tullavgifter på olika håll i världen bildar dock mörka moln i den ekonomiska horisonten.

– Konjunkturbilden för Finland är gynnsam. I år växer ekonomin med god fart. Efter det avtar tillväxten. Störningarna i den internationella handeln är ett hot som, om det realiseras, slår hårt mot Finlands ekonomi, säger överdirektör Mikko Spolander i Finansministeriets pressmeddelande.

Enligt ministeriet har USA:s stål- och aluminiumtullar en förhållandevis liten inverkan på Finlands export. Om protektionismen sprider sig och tullarna blir fler kommer utvecklingen ändå att hämma också Finlands export.

Kommentarer
|

Här ska det tillverkas el för nätjätten innan årets slut

Nyhetsbild
Just nu ligger bygget av Hedet vindkraftspark något före tidtabell, konstaterar Prokon Finlands chef Michael Sandberg. Konstruktionen intill honom ska snart gjutas in i betong och turbintornet fästas i pinnarnas översta del som kommer att sticka fram. Foto: Tom Forsman
En operation i stort format pågår i skogarna i Övermark i Närpes. Inom detta år ska 18 vindkraftverk producera ström åt Google.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan