|

Finansministeriets prognos: Tillväxten i Finland fortsätter

Finansministeriet förutspår en ökning av Finlands bruttonationalprodukt och höjning av sysselsättningsgraden, men varnar för ökad protektionism i världshandeln.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den finländska ekonomin fortsätter att växa under 2010-talets sista år, förutspår Finansministeriet i sin ekonomiska översikt. Enligt ministeriets prognos växer Finlands bruttonationalprodukt med 2,9 procent i år, med 1,8 procent år 2019 och med 1,7 procent år 2020.

Enligt ministeriet kommer också sysselsättningsgraden att stiga till 72,6 procent år 2020. År 2017 var Finlands sysselsättningsgrad 69,6 procent och ministeriets uppskattning för i år är 71,2 procent.

En ökad inkomstnivå och en förbättrad sysselsättning bidrar till att den privata konsumtionen ökar. Finansministeriet påpekar ändå att inflationen kommer att bromsa ökningen.

Överlag är ministeriet försiktigt optimistisk i sin prognos. Det spända läget inom världshandeln och hotet om höjda tullavgifter på olika håll i världen bildar dock mörka moln i den ekonomiska horisonten.

– Konjunkturbilden för Finland är gynnsam. I år växer ekonomin med god fart. Efter det avtar tillväxten. Störningarna i den internationella handeln är ett hot som, om det realiseras, slår hårt mot Finlands ekonomi, säger överdirektör Mikko Spolander i Finansministeriets pressmeddelande.

Enligt ministeriet har USA:s stål- och aluminiumtullar en förhållandevis liten inverkan på Finlands export. Om protektionismen sprider sig och tullarna blir fler kommer utvecklingen ändå att hämma också Finlands export.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan