– Fler och fler strömmar till lokalerna, det börjar bildas köer nu. Överlag är det god stämning, väljarna väntar tålmodigt, sade valobservatören Margareta Cederfelt (M) till TT på telefon från en vallokal i Istanbul tidigare under dagen.

Enligt Cederfelt är det en ändring i röstningssystemet gör att processen blir tidskrävande och innebär att långa köer bildas utanför vallokalerna, som liksom i Sverige ofta inhyses i skolor.

– Väljarna identifierar sig, lägger ifrån sig sin telefon, får valmaterialet, röstar och kommer ut – och då får de köa igen för att ge sin signatur. Normalt har man ju en kö där man identifierar sig, signerar och sedan röstar, men denna gång är det ändrat. Detta gör det svårt för valförrättarna att hålla koll på vem som signerat och inte, och det gör att de släpper in ganska få åt gången, sade hon.

Vallokalerna stängde klockan 17 finsk tid. Ett preliminärt resultat väntas tidigt på kvällen.

Muharrem Ince, den sittande presidenten Recep Tayyip Erdogans främste motkandidat, säger att han inte tvivlar på att resultatet kommer att bli "mycket bra". Han uppmanar också medborgarna att skydda valurnorna för att förhindra eventuellt fusk, rapporterar Reuters.

Enligt Margareta Cederfelt är omvärldens intresse för valet stort – organisationer från hela världen, bland annat Kina, Indien och Kirgizistan, finns på plats. Att det politiska klimatet skiljer sig från Sverige märks inte minst på att de politiska partierna har observatörer inuti vallokalerna, och på polisen som patrullerar utanför.

Meningen var att valet skulle hållas i november 2019, men det tidigarelades av Erdogan. Hans argument var att den utökade makt presidentämbetet får i och med valet ger honom möjlighet att snabbare tackla landets växande ekonomiska problem.

Om ingen kandidat får över 50 procents stöd går valet vidare till en andra omgång i juli, då de två kandidater som fått flest röster ställs mot vandra.

Trots Erdogans dominans i medierna har oppositionen mobiliserat sig i större utsträckning än väntat under Muharrem Ince, som kandiderar för Republikanska folkpartiet (CHP).

Ince, som lovar att vända vad han och den övriga oppositionen ser som Turkiets auktoritära utveckling om han blir vald, samlade minst en miljon anhängare under ett massmöte i Istanbul på lördagen.

– Om Erdogan vinner kommer era telefoner att fortsätta avlyssnas, och rädslan kommer att fortsätta härska. Om jag vinner kommer domstolarna att bli självständiga, sade Ince, som även lovade att lyfta landets undantagstillstånd inom 48 timmar om han väljs.

Den president som går segrande ur striden blir den förste att åtnjuta den utökade makt som tillfördes presidentämbetet efter en kritiserad omröstning i fjol – en reform som enligt kritiker urholkar demokratin och rättsväsendets oberoende och för Turkiet närmare enmansvälde.

Erdogans Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP) har suttit vid makten sedan 2002. Det konservativa islamistiska partiet har varit föremål för häftig internationell kritik men också åtnjutit starkt inhemskt stöd.

Undantagstillstånd har rått i landet sedan ett kuppförsök i juli 2016. Erdogan anklagar predikanten Fethullah Gülen, som lever i exil i USA, och hans anhängare för att ha legat bakom kuppförsöket.